Pred dobrih desetak godina, u prvom hrvatskom Društvu prijatelja piva (DPP) pokrenula se rasprava o tome kako skuhati svoje vlastito pivo Na to je jedan član skromno rekao da je on nabavio sve potrebne dijelove i opremu, ali da nije bio zadovoljan učinjenim, kao i da se zbog miomirisa posvadio s curom i morao odseliti. Nismo ni slutili da ćemo svega par godina kasnije, ako ne biti zagriženi homebreweri, a ono barem do srži bitka uživati u pivima koje kuhaju neki sasvim normalni, obični ljudi oko nas.

Do opreme je lako doći, samo pitajte nekoga na portalu pivarstvo.info, ili preko interneta naručite homebrewing kit. Kad oprema, u vrijednosti od 150 do 1000 eura stigne u vaš stan, potražite tri osnovne namirnice, ječmeni slad, hmelj i kvasac u zagrebačkom Beershopu (ili opet preko neta, iako postoji urbana legenda da rendgen sprži kvasac), a vodu valjda imate kod kuće. O tvrdoći i mineralima ćete brinuti nakon treće šarže, do tada - učite. Kada ste pomno pripremili sve za kuhanje, dezinficirali, posložili boce, prebrojali čepove (nije smiješno), i uvjerili se da u blizini nema nekoga kome bi mogao smetati intenzivan miris kuhanog slada – vrijeme je da zakuhate pivo.

Koju ćete količinu staviti, i što dodati od “začina”, kada skinuti s vatre, i kako nazvati svoju netom stvorenu bebu – ostaje na vama. A mi smo nakon vlastitog, ne preuspješnog kuhanja, odlučili vidjeti kako to rade totalni zaljubljenici.

U dvorištu Magic Beer Rooma, točno preko puta zatvora u Remetincu okupilo se nedavno četristotinjak iskrenih obožavatelja kućnog piva. Cilj je bio pokazati i prikazati tajne pivarskog umijeća, razgovarati o pivu, kušati dobra flaširana ili točena piva, i pri tome se dobro zabavljati.

Treći internacionalni festival okupio je 207 uzoraka piva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovačke, Bugarske, Mađarske i Slovenije, a ocjenjivalo ih je četiri dana trideset sudaca. Ne, punkufer.hr nije bio te sreće da kušamo ama baš sve, ipak treba položiti nimalo lagan tečaj za suca, ali smo se uspjeli ubaciti u žiri koji je između deset pobjednika kategorija birao apsolutnog pobjednika. Ugostitelji su ispekli 150 kilograma mesa, potočilo se 17 bačvi različitog piva koje se kušalo uz stručnu prezentaciju samih kuhara, a tu su bila i sponzorska piva nekoliko malih hrvatskih i čeških pivovara... Tko god je htio, mogao se opskrbiti s nekim od 40-ak piva u ponudi domaćina, Magic Beer Rooma.

Što reći o pobjednicima? Ništa, trebalo ih je probati na licu mjesta i od sreće se pretvoriti u malog sretnog pivskog leptira. Nemoguće je opisati svu tu silu ukusa, aroma, osjećaja koji vas preplave kad pijete domaću zadaću potpunih umjetnika... Vaš se urednik, kao i svake godine ne sjeća baš najkristalnije posljednjih par sati eventa, ali samo mogu reći da su hrvatski homebreweri pravi čarobnjaci, i da se jednostavno morate pojaviti na sljedećem okupljanju krajem rujna, a detalje o samom okupljanju, ulaznicama i tih parstotinjak vrsta piva – potražite na stranici Pivarstvo.info. Mi ćemo biti tamo, II Konferencija pivara & sajam piva se jednostavno ne smiju propustiti!

2. Konferencija pivara i sajam piva - Subota 27.09.2014.

Registracija za konferenciju i sajam piva je otvorena za javnost. Kako se zadnji puta popunilo u samo 8 dana molimo prijavite se na vrijeme! Kao i svaki puta na ovim događanjima "homebrew" će biti na točionicima kroz cijeli dan. Bit će i roštilja, glazbe na pozornici, vođenih kušanja, predavanja na temu pivarstva i pivskih igara.
O dobroj atmosferi mogu posvjedočiti svi koji su se družili sa nama.
Vidimo se!

Pobjednici po kategorijama trećeg homebrewing prvenstva hrvatske, Remetinec, lipanj 2014. (Preuzeto s portala Pivnica.net)

LAGER
1. Jan Krysiak, Traditional Bock
2.Jan Krysiak, Munich Dunkel
3.Bojan Grbec, Munih Hells
4.Jacek Swierczyna, Dark American Lager

AMERICAN ALE
1. Ivan Kuže, American Pale Ale
2.Krzysztof Czekan, American Amber Ale
3.Igor Dumčev, American Brown Ale
4. Milomir Bogojević, American Pale Ale
HM Vatroslav Bank, American Amber Ale

IPA
1. Janko Cvitaš, American IPA
2.Branko Prlina, Imperial IPA
3.Mario Žerjev, American IPA
4. Jacek Swierczyna, Black IPA
HM. Dude Kladzivar, Imerial IPA

PORTER

1.Damir Ban. Brown Porter
2.Andzej Jendrzejski, Robust Porter
3.Ante Garzina, Baltic Porter
4. Jan Krysiak, Baltic Porter
HM. Ivan Nikačević, Robust Porter

STOUT
1.Nace Zidar, American Stout
2.Dražen Dujak, Oatmeal Stout
3.Zdravko Mijatović, American Stout
4.Daniel Babić, Foreign Extra Stout
HM. Janko Cvitaš, Oatmeal Stout

STRONG ALE

1.Damir Ban, Russian Imperial Stout
2.Vatroslav Bank, Belgian Golden Strong Ale
3. Davor Malenica, English Barleywine
4. Damir Ban, Belgian Dark Strong Ale
HM Adam Wróbel, Belgian Dark Strong Ale

MIXED

1. Domagoj Ličanin, Other Smoked Beer
2.Sven Hercegovac, Dusseldorf Altbier
3.Miroslav Lučić, Specialty Beer
4. Igor Koledić, Dusseldorf Altbier

ENGLISH AND IRISH ALE
1.Mario Žerjav, Northern English Brown Ale
2.Mario Žerjev, Extra Special/Strong Bitter
3.Daniel Babić, Extra Special/Strong Bitter
4. Simon Erjavec, Special /Best/Premium Bitter

WHEAT

1.Igor Glavak, Witbier
2.Arslan Mesihović, Weizen/Weissbier
3. Anna Tuszynska , Weizen/Weissbier
4. Petar Bognár, Witnier

BELGIAN AND SPICED

1.Peter Chňupa, Saison
2.Jure Vešligaj, Belgian Specialty Ale
3. Adam Wróbel, Belgian Dubbel
4. Matija Mrazek, STRAIGHT (Unblended) Lamic
HM Anna Tuszynska, Spice, Herb or Vegetable Beer
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju