Mascarpone je svježi kravlji sir s visokim udjelom mliječne masti do 75 posto koji se dobiva od vrhnja i kiselina. Potječe iz Italije, točnije iz Lombardije, a koristi se za pripremu slastica, ali i ponekih slanih jela. Karakterizira ga slatki okus s citrusnim natruhama, te glatka, kremasta i lako maziva tekstura.

Mascarpone sir karakterizira slatki okus s citrusnim natruhama, te glatka, kremasta i lako maziva tekstura. Na prostoru između Lodija i Abbiategrassoa ovaj se sir koristio još u kasnom 16. stoljeću, gdje se pretpostavlja da je dobio ime prema lokalnom talijanskom imenu mascarpia za sir ricottu s kojim nema baš previše dodirnih točaka. Bijela pizza sa sirom mascarponeom, mozzarellom i lukom Bijela pizza sa sirom mascarponeom, mozzarellom i lukom (Foto: Stockfood)
Ova je kremasta delikatesa sastavni dio recepta za pripremu talijanske slastice tiramisu, neizbježan je sastojak brojnih torti od sira, a od mascarponea se mogu napraviti i brzopotezni kolači s dodatkom piškota i sezonskog voća poput jagoda. Isprobajte i ovaj neočekivan recept za beeramisu, odnosno tiramisu s dodatkom piva.

Unatoč slatkastim notama, ovaj je sir moguće kombinirati i sa slanim jelima. Osobito se dobro slaže s njokima i tjesteninom te umacima od aromatičnih sireva poput gorgonzole i gljiva. Mascarpone se može ubaciti u slane pite i quicheve, guste juhe od grahorica, ili ga učiniti zvijezdom gurmanskih brusketa.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za svoje kulinarske igre. Cheesecake od mascarponea i sa šumskim voćem Cheesecake od mascarponea i sa šumskim voćem (Foto: Stockfood)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju