Galerija Tiramisu 5 Mascarpone - 6 5 Mascarpone se može dodati i slatkom kruhu s borovnicama 5 Mascarpone - 3 5

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso


Mascarpone je svježi kravlji sir s visokim udjelom mliječne masti do 75 posto koji se dobiva od vrhnja i kiselina. Potječe iz Italije, točnije iz Lombardije, a koristi se za pripremu slastica, ali i ponekih slanih jela. Karakterizira ga slatki okus s citrusnim natruhama, te glatka, kremasta i lako maziva tekstura.

Mascarpone sir karakterizira slatki okus s citrusnim natruhama, te glatka, kremasta i lako maziva tekstura. Na prostoru između Lodija i Abbiategrassoa ovaj se sir koristio još u kasnom 16. stoljeću, gdje se pretpostavlja da je dobio ime prema lokalnom talijanskom imenu mascarpia za sir ricottu s kojim nema baš previše dodirnih točaka. Bijela pizza sa sirom mascarponeom, mozzarellom i lukom Bijela pizza sa sirom mascarponeom, mozzarellom i lukom (Foto: Stockfood)
Ova je kremasta delikatesa sastavni dio recepta za pripremu talijanske slastice tiramisu, neizbježan je sastojak brojnih torti od sira, a od mascarponea se mogu napraviti i brzopotezni kolači s dodatkom piškota i sezonskog voća poput jagoda. Isprobajte i ovaj neočekivan recept za beeramisu, odnosno tiramisu s dodatkom piva.

Unatoč slatkastim notama, ovaj je sir moguće kombinirati i sa slanim jelima. Osobito se dobro slaže s njokima i tjesteninom te umacima od aromatičnih sireva poput gorgonzole i gljiva. Mascarpone se može ubaciti u slane pite i quicheve, guste juhe od grahorica, ili ga učiniti zvijezdom gurmanskih brusketa.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za svoje kulinarske igre. Cheesecake od mascarponea i sa šumskim voćem Cheesecake od mascarponea i sa šumskim voćem (Foto: Stockfood)