U mnogo slučajeva psi su poželjni i najbolji suputnici. A naviknuti psa na duga putovanja samo je stvar dobre volje i neposustajanja. No, kako bi vaš pas isto tako volio putovati kao i vi potrebna je odgovarajuća oprema, ali i stav kako bi putovanje prošlo sigurno i zadovoljavajuće za sve.

Prije nego što krenete na put, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno kako bi vaš pas bio sretan i zdrav, to ne znači da ga 'našopate' s masom finih poslastica. Ovo je popis onoga što morate imati sa sobom kada vodite psa na put.

Ogrlica, vodilica i kontakt podaci vlasnika: Jako je loše ako vam se pas izgubi daleko od kuće, a ako se izgubi bez ikakve oznake onda je to još gore. Kako biste izbjegli takvu situaciju svakako imajte sa sobom vodilici i ogrlicu na koju ćete staviti maleni medaljon sa svojim podacima.

Hrana, voda i zdjelice: Uvijek ponesite dovoljne zalihe hrane koju vaš pas voli. Uz to ponesite i njegovu omiljenu zdjelicu, ali i puno vode kako biste utažili žeđ svom najboljem prijatelju. Promjena hrane koju inače pas jede može rezultirati time da pas putovanje doživljava kao stresnu situaciju, a stresne situacije je najbolje izbjegavati.

Dekice i vrećice: Uvijek ponesite dekicu na kojoj vaš pas spava. Tako ćete ga barem malo zavarati, a i ako zahladi imat ćete nešto čime ćete ga moći ugrijati. Vrećice su bitne kada vaš pas mora vršiti nuždu. Istina on će to napraviti i bez vrećice, ali vaš novčanik će vam biti zahvalan, ako izbjegnete eventualnu kaznu, ako ne pokupite iza vašeg psa.

Ručnici, vlažne maramice: Uvijek ih je zgodno imati pri ruci pošto psi vole skakati po blatu, a blatne šape ostavljaju mrlje na sjedalima automobila.

Neki psi vole tijekom vožnje izbaciti svoju glavu kroz prozor i uživati u povjetarcu i lepršanju ušiju na vjetru. No, to nikako nije dobra ideja. Čak i ako je vaš pas sretan putnik, ne bi smjeli dopustiti da slobodno luta vašim automobilom za vrijeme vožnje. To posebno može biti pogubno za psa, ako dođe do prometne nezgode, koju možete uzrokovati i takvim ponašanjem.

Danas postoje posebni sanduci dizajnirani za transport pasa, uz pretpostavku da veličina psa nije ograničavajući faktor. Prilikom odabira sanduka on bi trebao biti dovoljne veličine da se pas može slobodno ustati i okrenuti, ali opet ne toliko velik da bi pas mogao slobodno šetati njim – vezano za raniju konstataciju. No najvažnije od svega je da se sanduk može sigurno pričvrstiti kao se ne bi pomicao tijekom vožnje. Ako vaš pas ne voli boraviti u sanduku onda svakako razmislite o tome da nabavite mrežu koja se stavlja u prtljažnik tako da pas može slobodno vidjeti što se događa u automobilu, ali ne može se kretati nigdje drugdje nego po prtljažniku.

Često se zaustavite

I dok vama vožnja koja traje po nekoliko sati nije toliko naporna za vašeg psa ona predstavlja stresnu situaciju. Stoga svako malo stanite kako bi pas izašao iz vozila i 'protegnuo noge'. Isplanirajte česta stajanja isto tako kao da sa sobom imate maleno dijete. Česte stanke za nuždu i prilika da potroši nešto od nagomilane energije samo će pomoći u tome da vaš pas postane sretan suputnik.

I najvažnije od svega! Kada stanete kako biste vi protegnuli noge ili popili kavu nikako nemojte psa ostavljati zatvorenog u automobilu na suncu, pa makar mu ostavili malo otvoren prozor. Temperatura u automobilu tijekom ljetnih vrućina jako se brzo penju do granica koje nisu podnošljive za pse.

Često se kaže da je pas najbolji čovjekov prijatelj. S pravom opremom i pomnim planiranjem neće postojati nikakav razlog da vaš najbolji prijatelj ne postane i vaš najbolji suputnik na cesti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju