1. Nazovite veterinara
Prije nego što se sa svojim ljubimcem uputite na neku prekrasnu destinaciju, porazgovarajte s veterinarom. S njim provjerite trebaju li vašem psu posebna cjepiva, ali i saznajte što sve trebate učiniti da biste ga zaštitili od određenih bolesti kojima su životinje sklone u pojedinim zemljama.

Ne zaboravite sa sobom ponijeti lijekove u slučaju da ih vaš pas uzima, a i raspitajte se gdje vam je najbliži veterinar u mjestu na koje putujete.

2. Planirajte unaprijed gdje ćete spavati

Teško je biti spontan kada putujete s kućnim ljubimcem. Ako nemate namjeru spavati u šatoru, morat ćete unajmiti hotelsku sobu ili neki drugi smještaj. Upravo zato važno je unaprijed provjeriti koji hoteli dopuštaju boravak kućnih ljubimaca. U tom će vam procesu pomoći i mobilne aplikacije poput Bring Fido.

Poželjno je unaprijed organizirati i gdje ćete jesti obroke, ali i saznati u kojim nacionalnim parkovima te na drugim turističkim atrakcijama psi nisu dobrodošli.

3. Ne ostavljajte psa samog

Ako planirate posjetiti mjesto na putovanju na kojem vaš pas nije dobrodošao, pobrinite se da ga za to vrijeme netko pričuva. Ne libite se odvesti ga u hotel za pse ili neko slično mjesto. Nepoznati okoliš može izazvati tjeskobu kod pasa u većoj mjeri nego kod kuće. Ne ostavljajte psa samog na putovanju Ne ostavljajte psa samog na putovanju (Foto: Guliver / Thinkstock)
4. Sigurnost je na prvom mjestu
Bez obzira na to putuje li vaš ljubimac autom, autobusom, vlakom ili avionom, njegovu sigurnost stavite na prvo mjesto. Pas će biti najsigurniji ako ga prevozite u odgovarajućem kavezu. Ako inače na podnosi dobro putovanja, ne zaboravite mu ponijeti omiljenu igračku. Saznajte i što sve morate ponijeti za psa kada zajedno idete na putovanje.

5. Ne pretjerujte s fizičkom aktivnošću prvog dana
Većina pasa uživat će u istraživanju prirodnih ljepota novoga mjesta sa svojim vlasnikom. No nemojte si prvog dana zadavati velike ciljeve. Udaljite se od svojeg smještaja maksimalno dva sata vožnje automobilom i testirajte svojeg ljubimca. Ako hoda iza vas, možda je preumoran za istraživanje ili se boji svojeg novog okoliša.

6. Pokušajte održati svakodnevnu rutinu

Na putu nije lako raditi sve kao kod kuće, no pokušajte održati rutinu sa svojim kućnim ljubimcem. Hranite ga u isto vrijeme kao kod kuće, idite u šetnje i na spavanje u isto vrijeme. Na taj način pomoći ćete mu da se brže i lakše privikne na novo mjesto.

7. Ne zaboravite na pseću putovnicu
Bez obzira na to putujete li unutar granica Hrvatske ili u Europsku uniju, nemojte zaboraviti ponijeti putovnicu za psa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju