Putovanje koje kratko traje u pravilu preživimo bez puno muke. Ali što je s onim dužim, od nekoliko sati kad već utrnete u od sjedenja? Uz ovih nekoliko trikova, vjerujemo kako će vam vožnja u automobilu, autobusu, vlaku ili dugi letovi od sad biti jako kraći!

Pazite što jedete

Ako putujete avionom dobro pripazite što jedete. Istraživanja su pokazala kako hrana bogata ugljikohidratima, poput špageta i integralnog kruha ublažava posljedice jet laga. Ovo je objašnjeno na način da visok nivo inzulina olakšava prijelaz s jednog rasporeda hranjenja i spavanja na drugi.

>> 3 dokaza da se ne trebate bojati leta zrakoplovom


Spakirajte hranu prije puta

Biti gladan je sve samo ne ugodan osjećaj, tako da, prije nego krenete na dugačko putovanje, uzmite nešto za staviti pod zub. Iako u avionu često dobijete obrok dok ga dočekate možete kupiti grickalice, ali ćete ih suludo pretplatiti, stoga prije puta uzmite hranu bogatu proteinima poput badema, maslaca od kikirikija, sira ili jogurta.

Ne prejedajte se

Ne budite pohlepni kao mi u redakciji, koji smo dosad u životu pojeli jedno omanje stado janjaca. Pojedite tek jedan obrok prije putovanja i dobro isplanirajte što ćete na putu jesti.

Pijte vodu

Iako količina vode koju treba unijeti u organizam nije propisana, nutricionisti savjetuju da tijekom putovanja, a pogotovo leta pijete više vode nego inače. Tako da, pustite viski i navalite na vodu, nemojte da vas stigne žeđ!Bez kave, molim


Izbjegavajte čarobnu šalicu crne kave, jer je ona diuretik što laički znači da pridonosi dehidraciji organizma. Umjesto kave konzumirajte zeleni čaj.

Ma čemu alkohol…

Imajte na umu da unatoč tome što vas alkohol na početku može dići, kasnije ćete se osjećati dehidrirano i mamurno. A da ne govorimo da vam se može dogoditi i da popijete koju čašicu previše pa zaboravite da niste sami na putovanju...

Vježbajte

Podignite stopala s poda i mičite ih ukrug u zraku. Podižite prste, a pete ostavite na podu ili obrnuto. Istežite se i na neke druge načine, tako ćete biti i zdravi i skratiti vrijeme putovanja.

Prije puta napunite uređaje

Jednom kad zaplovite oblacima, cestama ili tračnicama vjerojatno ćete htjeti slušati glazbu, pogledati neki film ili nešto treće, za što vam trebaju vaši dragi uređaji. Zato, nemojte ih zaboraviti napuniti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju