Lazanje su talijanska klasika koja obično sadržava mesno punjenje, mnogo sira te kalorične umake. Umjesto toga, isprobajte nešto zdraviju alternativu s povrćem, koja će oduševiti vaše nepce.

Sastojci za vegetarijanske lazanje:

1 kg cvjetače
2 žlice maslinovog ulja
3-4 češnja češnjaka
1 velika crvena paprika
1 litra umaka od rajčice
250 ml vode
2 žlice paste od rajčice
100 grama svježeg bosiljka
220 grama listova lazanja
200 grama sira ricotta
100 grama mozzarelle
1 veliko jaje
50 grama naribanog parmezana
2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
sol i papar po želji

Priprema:

1. Operite cvjetaču, natrgajte je na manje cvjetove, pomiješajte s malo soli i jednom žlicom maslinovog ulja, pa ih rasporedite na papir za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko pola sata na oko 200 Celzijevih stupnjeva, dok cvjetovi dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Pustite da se ohlade.

2. Na žlici maslinovog ulja kratko popržite tri češnjaka češnjaka (oko minutu ili dvije), dodajte nasjeckanu papriku pa pirjajte dok ne omekša.

3. U smjesu dodajte pastu od rajčice, vodu i umak od rajčice, te nekoliko listića svježeg bosiljka, pa sve dobro promiješajte. Kad umak zavrije, smanjite temperaturu, pa pustite da lagano kuha oko 40 minuta dok se umak ne zgusne.

4. U isto vrijeme djelomično skuhajte tjesteninu za lazanje prema uputama s pakiranja, premažite s nešto ulja da se međusobno ne zalijepe, pa ih odložite sa strane.



5. U blenderu pomiješajte ricottu, jaje, pola količine pečene cvjetače i jedan češanj češnjaka dok ne dobijete ravnomjernu smjesu, pa dodajte svježi bosiljak.

6. Složite lazanje na sljedeći način: na dno posude stavite sloj umaka od rajčice, a preko njega stavite tjesteninu za lazanje tako da prekrije cijelu površinu. Preko tjestenine premažite smjesu od ricotte, nešto cijelih pečenih cvjetova cvjetače, naribanu mozarellu i umak od rajčice.

Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.

7. Na vrh lazanja stavite naribani parmezan, prekrijete aluminijskom folijom i pecite oko 20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva dok se sve namirnice ne sljube. Skinite foliju i tako pecite još deset minuta dok se sir ne zapeče.

8. Lazanje ukrasite svježim peršinom, i poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Savjet plus:
Umjesto cvjetače možete iskoristiti neke drugo povrće poput prokulica, brokule ili gljiva. Ako ne možete zamisliti lazanje bez mesa, isprobajte ovaj manje kaloričan recept za mesne lazanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju