Talijani se ponose svojom vještinom izrade tjestenine, pa ćete u njihovom tipičnom restoranu uvijek dobiti više špageta nego umaka. Lazanje bez tjestenine su koncept koji bi možda uvrijedio kakvog talijanskog kulinarskog tradicionalista, ali koji će zbog smanjenog unosa ugljikohidrata kalorični obrok pretvoriti u manje grješnu varijantu.

Sastojci:

450 grama mljevenog mesa po želji
1 žlica maslinovog ulja
1 crveni luk
2-3 češnja češnjaka
800 grama nasjeckanih pelata iz konzerve
3 svježe tikvice
300 grama mekog sira poput ricotte
50 grama parmezana
450 grama mozzarelle
1 veliko jaje
bosiljak po želji
sol i papar

Priprema:

1. U dubokom loncu i na visokoj temperaturi popržite mljeveno meso 4 do 5 minuta dok ne dobije lijepu tamno smeđu boju. Izvadite meso i odložite ga sa strane, te odstranite eventualnu vodu iz lonca.

2. U lonac stavite jednu žlicu maslinovog ulja i nasjeckani luk. Na umjerenoj temperaturi pirjajte luk tri do četiri minute, dok ne omekša. Potom dodajte komadiće češnjaka i pirjajte još jednu minutu.

Ulijte rajčicu iz konzerve, te začinite s bosiljkom, solju i paprom po želji. Smanjite na nisku temperaturu, i pustite da umak lagano 'krčka' oko pola sata dok ne zgusne.


3. Za to vrijeme dobro operite tikvice, narežite ih na tanke okomite kriške (širine otprilike 25 milimetara), nježno ih posolite i ostavite sa strane oko 15 minuta da sol izvuče višak vode.

Papirnatim ručnikom dobro ih prebrišite, pa ih prepecite na gril-tavici dvije do tri minute sa svake strane.

4. U zdjeli pomiješajte ricottu, naribani parmezan i jaje, pa krenite sa slaganjem lazanja u tri dijela.

5. Na dno vatrostalne posude stavite trećinu preprženog mljevenog mesa, zatim poredajte trećinu tikvica, trećinu umaka od rajčice i sirnu mješavinu, a preko svega dodajte mozzarellu natrganu na manje komadiće.

Slažite istim smjerom dok ne potrošite sve namirnice, s tim da zadnju trećinu mozzarelle ostavite sa strane.

6. Lazanje stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko pola sata s aluminijskom folijom preko vrha posude za pečenje.

Skinite foliju, dodajte preostalu mozzarellu i pecite još dvadesetak minuta dok se sav sir ne rastopi po površini lazanja.

Poslužite vruće sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju