Svatko ima svoj recept za pripremu pirea od krumpira. No s ovim trikovima svjetskih kuhara, pripremit ćete kremasti prilog nakon kojeg ćete sigurno polizati žlicu i tanjur.

1. Izaberite najbolji krumpir

Za pripremu pirea možete se poslužiti bilo kojom vrstom krumpira, no najbolji pire dobit ćete ako koristite brašnaste plodove, odnosno krumpire s visokim postotkom škrobi. Odaberite krumpir sorte Desiree i Victoria, koje su po mogućnosti uzgojene u Lici.

2. Zaboravite na gnječilo
Što više gnječite krumpire, to ih pretvarate u gumastu ljepljivu kašu. Umjesto uobičajene kuhinjske gnječilice, upotrijebite prešu za krumpir koja će bolje smrviti ovo kuhano povrće i tako vam omogućiti pripremu pirea bez pretjeranog miješanja. Uz pire od krumpira posebno će dobro ići goveđi gulaš s crnim pivom, čiji recept možete naći ovdje.

3. Koristite hladan maslac

Kuharski znalci savjetuju dodavanje hladnog maslaca u netom smrvljeni krumpir kako biste dobili najfiniji pire. Korištenje toplog maslaca ili onog rastopljenog u loncu dodatno razrjeđuje smjesu i kvari sveukupni dojam.

Savjet plus: Ne zaboravite dobro posolititi i popapriti pire i tako mu dati odličan okus. S pireom od krumpira možete napraviti i odličnu pastirsku pitu.

Umjesto gnječila koristite prešu za krumpir da biste napravili fin pire (Foto: Stockfood)