Svatko ima svoj recept za pripremu pirea od krumpira. No s ovim trikovima svjetskih kuhara, pripremit ćete kremasti prilog nakon kojeg ćete sigurno polizati žlicu i tanjur.

1. Izaberite najbolji krumpir

Za pripremu pirea možete se poslužiti bilo kojom vrstom krumpira, no najbolji pire dobit ćete ako koristite brašnaste plodove, odnosno krumpire s visokim postotkom škrobi. Odaberite krumpir sorte Desiree i Victoria, koje su po mogućnosti uzgojene u Lici.

2. Zaboravite na gnječilo
Što više gnječite krumpire, to ih pretvarate u gumastu ljepljivu kašu. Umjesto uobičajene kuhinjske gnječilice, upotrijebite prešu za krumpir koja će bolje smrviti ovo kuhano povrće i tako vam omogućiti pripremu pirea bez pretjeranog miješanja. Uz pire od krumpira posebno će dobro ići goveđi gulaš s crnim pivom, čiji recept možete naći ovdje.

3. Koristite hladan maslac

Kuharski znalci savjetuju dodavanje hladnog maslaca u netom smrvljeni krumpir kako biste dobili najfiniji pire. Korištenje toplog maslaca ili onog rastopljenog u loncu dodatno razrjeđuje smjesu i kvari sveukupni dojam.

Savjet plus: Ne zaboravite dobro posolititi i popapriti pire i tako mu dati odličan okus. S pireom od krumpira možete napraviti i odličnu pastirsku pitu.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom

Pire od krumpira Pire od krumpira (Foto: Getty Images)