Kontinentalni dio Hrvatske u vrijeme maškara najčešće uživa u krafnama. Ova pokladna slasticu od dizanog tijesta obično se nadjeva domaćim marmeladama, a posipa šećerom u prahu.
Od istog tijesta moguće je napraviti i poderane gaće koje se često peku u Slavoniji u dubokom ulju.
Za Istru i Kvarner uobičajena je priprema fritula. Ove 'bombice' od ukusnog tijesta peku se u dubokom ulju, a po želji preljevaju ukusnim umacima.
U Dalmaciji se pak gušta u hrskvim štapićima - kroštulama koje je moguće napraviti od samo 3 sastojaka.
Imamo recepte za svaku pokladnu slasticu. Isprobajte ih i oduševite svoje ukućane.
Tradicijski recept od 5 sastojaka za domaće krafne i 'poderane gaće'
Dalmatinske kroštule: Najjednostavniji recept od 3 sastojka koji ćete obožavati
Esplanadin recept za brze fritule s kojim ćete postati kralj karnevala