Leća je prepuna prehrambenih vlakana koje pouzdano snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Uz to je prepuna bjelančevina biljnog porijekla te složenih ugljikohidrata koji jamče dulju sitost.
U jednoj šalici kuhane leće nalazi se trećina dnevne preporučene doze željeza te mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji jamče energiju.
Skuhajte juhu s crvenom lećom, limunom i korjenastim povrćem koja će vas utopliti, zasititi i ponuditi obilje hranjivih tvari. Najbolje od svega? Mogu je pripremiti i najveći amateri u kuhinji.
Sastojci za juhu od leće i limuna za 4 tanjura
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 manji crveni luk
- 3 srednje mrkve
- 3 stapke celera
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 litra povrtnog temeljca
- 200 grama crvene leće
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 1 limun
- 50 grama svježeg peršina
Priprema juhe od leće i limuna:
- U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje.
- Dodajte očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer te prstohvat soli, pa pirjajte dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.
- Ubacite očišćene češnjeve češnjaka u cijelosti i kratko promiješajte.
- Dodajte leću, povrtni temeljac i timijan. Pustite da juha zavrije, a potom smanjite temperaturu na najmanje.
- Poklopite juhu i pustite da se kuha otprilike pola sata, dok se leća ne skuha do kraja, a cijelo jelo zgusne.
- Kad je juha skuhana, maknite je s vatre. U nju umiješajte nasjeckani peršin, sok jednog iscijeđenog limuna i malo limunove korice ako imate na raspolaganju organski uzgojene citruse.
- Dobar tek!
Pola kilograma za 1,5 eura: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol +0