Ne trebate kuhati pekmeze da biste uživali u okusima ljetnog voća. Jednostavni džem od slasnih jagoda, borovnica, malina ili bresaka možete napraviti u samo pet minuta. U blenderu napravite pire od omiljenog voća, a potom mu dodajte chia sjemenke.

Chia sjemenke su superhrana, te izvor mnogih nutrijenata važnih za pravilan rad organizma. Obiluju omega 3 masnim kiselinama, kalcijem i željezom, te su važna namirnica u prehrani vegana i vegetarijanaca koji ne konzumiraju hranu životinjskog porijekla.

Chia sjemenke imaju više omega 3 masnih kiselina od lososa, bogatije su kalcijem od mlijeka te imaju više željeza od špinata. Uz to su moćan alat u pripremi voćnih džemova za koji vam je potrebno tek 5 minuta vremena. U dodiru s tekućinom chia sjemenke pretvaraju istu u želatinu, odnosno omogućavaju zgušnjavanje određene hrane bez dodavanja aditiva ili dugotrajnog kuhanja na štednjaku. Zbog toga se nameću kao odlično sredstvo za pripremu brzopoteznih džemova od različitog ljetnog voća.

Džem od samo 5 minuta
Sastojci:

400 grama očišćenog i narezanog voća po želji
2 žlice chia sjemenki
1-2 žlice meda
1-2 čajne žličice svježeg limunovog soka

Priprema:
1. Izmiksajte voće u jednoliku smjesu, pa dodajte limunov sok i med.

2. U smjesu ubacite chia sjemenke.

3. Dobro promiješajte cijelu smjesu, prebacite je u oprane staklenke i stavite na hlađenje u hladnjak barem sat vremena.

4. Ovako pripremljeni džem možete dodati na tost, palačinke, u kolače ili poslužiti s nešto osvježavajućeg sladoleda.

U 1 žlici džema s chia sjemenkama nalazi se oko dvadesetak kalorija, pola grama proteina, 3,5 grama ugljikohidrata, gram prehrambenih vlakana te 2 grama šećera.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju