U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s maslacem. Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u hrvatskim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.
Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.
Sastojci:
- 250 grama brašna
- 200 grama maslaca
- 170 grama šećera
- 75 grama bademova brašna
- 1 veliko jaje
- 1 žlica limunove korice
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Električnim mikserom sljubite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.
- U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte.Bademovo brašno možete napraviti i sami ako te orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.
- Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.
- Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0