U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s maslacem. Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u hrvatskim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.

Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.

Kolačići Hrana i piće Što dulje stoje, to su bolji: Recept za neodoljive blagdanske kekse

Sastojci:
250 grama brašna
200 grama maslaca
170 grama šećera
75 grama bademova brašna
1 veliko jaje
1 žlica limunove korice
1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Električnim mikserom sljubite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.

3. U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte.

Isprobano najbolji browniesi u božićnom ruhu - 4 Hrana i piće U božićnom ruhu: Najbolji čokoladni kolačići koje ćete ikad probati

Bademovo brašno možete napraviti i sami ako te orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.

4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.

5. Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi.

6. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!