U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s maslacem.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u hrvatskim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.

Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.

Danski keksi s maslacem - sastojci:

  • 250 grama brašna
  • 200 grama maslaca
  • 170 grama šećera
  • 75 grama bademova brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica limunove korice
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Danski keksi s maslacem - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Električnim mikserom sljubite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.
  3. U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte. Bademovo brašno možete napraviti i sami ako te orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.
  4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.
  5. Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Natopljeni alkoholom: Ovi svjetski kolači rezervirani su samo za odrasle Britanski božićni 'puding' Francuske kolače rum baba možete prekriti i čokoladnom glazurom Karipska crna torta s rumom +0 Irska torta s tamnim pivom