U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s maslacem. Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u hrvatskim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.
Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.
Sastojci:
250 grama brašna
200 grama maslaca
170 grama šećera
75 grama bademova brašna
1 veliko jaje
1 žlica limunove korice
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Električnim mikserom sljubite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.
3. U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte.
Bademovo brašno možete napraviti i sami ako te orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.
4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.
5. Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi.
6. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!