Kuhani ili pečeni, slani ili slatki, kesteni su neodoljivi, ali zbog muke po guljenju ponekad ćemo ih i preskočiti. To osobito vrijedi kad treba oguliti pozamašnu količinu za namaze, kolače ili pire. 

Trebate li napraviti pire, a nemate dovoljno vremena ili strpljenja, poslužiti se možete prešom za češnjak. Kuhane kestene prepolovite, a manje možete ostaviti cijele pa ih protisnite.

No želite li ipak da kesteni ostanu cijeli, najprije ih zarežite oštrim nožem pa ih natopite u vodi. Vodu procijedite te zagrijte kestene u mikrovalnoj pećnici na minutu. Lagano ih pritisnite pa ogulite. 

Pečeni kesteni također mogu zadati puno muke oko guljenja. Da biste ih što prije oslobodili od košuljica, nakon pečenja ih zamotajte u kuhinjsku krpu. Držite ih zamotane sve dok se ne ohlade dovoljno da ih možete primiti prstima.Prema naputku slavne kuharice Marthe Stewart, najbolje ih je guliti dok su vrući i u krpi kako ne bismo opekli prste, a zatim kratko blanširati – pokožicu ćete na taj način najlakše skinuti.

Pitate li se kako savršeno ispeći kestene u pećnici i zatim ih oguliti bez puno muke, za početak ne riskirajte suvišne ozljede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za kruh. 

Kako biste ih brzo i lako ogulili, kestene možete prepoloviti oštrim nožem pa kuhati u provreloj vodi oko minute. Dok su još topli zahvatite klještima koru koja će lako skliznuti. Kako to učiniti, pogledajte u videu.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju