Kao što smo već pisali, zbog ogromnog broja turista gradske vlasti Venecije odlučile su početi naplaćivati ulazak u grad putem turističke takse. Ona će u nekim razdobljima godine (kad je gužva najveća) iznositi i do 10 eura, tako da Trg svetog Marka, most Rialto i slične znamenitosti više nećete moći vidjeti – džabe.

Nova turistička taksa bit će uvedena 1. svibnja i naplaćivat će se u iznosu od 3 eura, no od prvog dana 2020. godine ulaz će u visokoj sezoni stajati 8 eura, a za vrijeme „kritičnih perioda“ poput ljetnih vikenda i karnevala i dva eura više.

Protiv ove mjere mnogi su se pobunili, a talijanski ministar turizma Gian Marco Centinaio nazvao ju je „beskorisnom i štetnom“ zapitavši se na Twitteru želi li Italija postati zemlja koja odbija turiste?

Nova taksa najvjerojatnije će se plaćati u cijeni karte za vlak, avion, brod ili autobus. Bitno je reći kako će je plaćati samo dnevni posjetitelji jer turisti koji provedu barem noć u gradu ionako već plaćaju boravišnu pristojbu. Poreza su oslobođeni Venecijanci, ali i lokalni radnici, studenti, članovi obitelji mještana, pacijenti te djeca do 6 godina. Oni koji ne plate taksu mogu biti kažnjeni iznosom i do 450 eura.

S obzirom na to da grad muku muči s masovnim turizmom, 2022. planira se još uvođenje „rezervacija“ za posjet gradu, ali kako će to točno izgledati, nije još najjasnije. Venecija godišnje privuče oko 30 milijuna posjetitelja i posljednjih 50 godina suočila se s velikim smanjenjem broja stanovnika, pa ako grad želi „živjeti“ i imati još svoje građane, ovakve se mjere, nažalost, čine nužnima.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju