Od rastopljene čokolade napravite odličan domaći namaz dodajući pire od pečene bundeve ili pastu od lješnjaka. Odlično se slaže i s pireom od kestena, a kako bi bio fantastično kremast, dodajte i omiljeno ulje, poput kokosova, bučina ili blažeg maslinova. Čokoladni okus naglasit će i malo soli ili čilija. 

Kesten i čokolada 

Rastopite 100 g kvalitetne tamne čokolade, a u drugoj posudi zagrijte 200 g pirea od kestena i 100 ml milerama. Dodajte smjesu s kestenom čokoladi pa miješajte na laganoj vatri dodajući oko žlicu do dvije šećera. Kad se ohladi, ostavite u hladnjaku da se stvrdne.

Namaz od lješnjaka i čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 °C te stavite šalicu lješnjaka u lim na papir za pečenje. Pecite oko 12 minuta pa stavite u kuhinjsku krpu i žustro protrljajte kako biste ih lakše oljuštili. Rastopite 350 g čokolade na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa ostavite neka se ohladi.

Miksajte lješnjake dok ne dobijete pastu polako dodajući 3 žlice blagog maslinova ulja, 3 žlice šećera u prahu, ekstrakt vanilije, prstohvat soli, žlicu kakaa i rastopljenu čokoladu. Prema potrebi protisnite kroz sito ili cjedilo kako bi se uklonili komadići lješnjaka pa ostavite u hladnjaku.

Bučolada

Bundevu prepolovite i očistite pa pecite u pećnici dok ne omekša. Zatim ju prebacite u mikser i dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, bučino ulje, rastopljenu čokoladu i vrhnje za šlag.

Ne znaju za rak: Jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu Hunza - 1 Hunza - 2 Hunza - 3 +1 Hunza - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju