Iako to vjerojatno nikad ne biste rekli, ovaj elegantni čokoladni lava kolač slastica je za koju vam zaista ne trebaju nikakve posebne slastičarske vještine. Osim čokolade, jaja i maslaca, trebat će vam i pet-šest ramekina (keramičkih ili staklenih posudica za pečenje), a ako ih nemate, slobodno čokoladnu lavu smjesite u deblje šalice za kavu (poput šalice za cappucino iz bara) i ispecite u njima. Da, toliko je jednostavno!

Priznajemo, ovaj je kolač prava mala čokoladna, ali i kalorijska bomba, i nije za one koji se boje kalorija ili su se odlučili hraniti se zdravije. Za njih je zato recept za zdrave čokoladne praline gotove za 20 minuta.

Čokolada jest vaš izbor, ali radije birate komad čokoladne torte ili kolača? Izaberite čokoladni hit od samo nekoliko sastojaka i brzinske pripreme, imamo odličan recept za čudo od čokolade.

Sastojci:

4 jaja
200 g tamne čokolade
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g glatkog brašna
2 žlice gorkog kakaa
ribana korica od pola naranče
prstohvat soli

Priprema:

1. Na pari otopite maslac i čokoladu pa dodajte naribanu koricu naranče, izmiješajte i pustite da se smjesa prohladi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa istucite u čvrst snijeg.

3. U drugoj posudi električnim mikserom umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prohlađeni maslac s čokoladom, kratko izmiksajte pa prosijavanjem dodajte brašno pomiješano s gorkim kakaom. Sve zajedno još jednom kratko izmiksajte.

4. U smjesu od čokolade špatulom malo-pomalo dodajte snijeg od bjelanjaka i sve pažljivo izmiješajte (nemojte više miksati).

5. Posudice za pečenje (ramekine) lagano namastite maslacem, pospite ih gorkim kakaom pa u svaku posudicu izlijte dio smjese (napunite dvije trećine svake posudice).

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 185 °C i pecite točno 8 minuta. Kolačići će biti suhi izvana, a mekani na dodir. Ostavite ih još koju minutu u posudicama pa ih preokrenite na tanjur, pospite ih gorkim kakaom i servirajte uz kuglu sladoleda ili sezonsko voće.

7. Ako ih pečete u šalicama za kavu, slobodno ih ostavite u njima, na vrh dodajte žlicu sladoleda od vanilije, pospite gorkim kakaom i tako poslužite.