U savršenom svijetu nitko nas ne bi osuđivao što držimo vinsku čašu za glavu ili jedemo janjetinu prstima ako nam je to po guštu, ali stvarnost je nešto drukčija. Strogi vinski poznavatelji zamjeraju ili s neodobravanjem gledaju na one koji ne znaju kako se ponašati s tim lijepo oblikovanim komadom stakla u ruci.

Osim ispravnog držanja važno je i da čaša što dulje ostane čista, pa se za stolom treba poslužiti ubrusom prije svakog gutljaja. Gutljaji bi trebali biti nešto kraći i manji od onih kad su se vina za deset kuna ili bambus pili na klupicama u parku. Razumljivo je da se u tinejdžerskim godinama želi što kraće zadržati tu ne toliko privlačnu tekućinu u ustima, ali vina vrijedna pozornosti traže da ih se cijeni. Zbog truda vinara, cijene ili istraživanja okusa - to je nova tema za raspravu. Želite li djelovati poput poznavatelja ili "pronjuškati" kakve se arome kriju u čaši, prethodno je lagano zavrtite i pomirišite. 

Pogrešno držanje za Pogrešno držanje za "glavu" (Foto: Thinkstock/Guliver)

U nekim prilikama i stručnjaci za vino obujme čašu za glavu s jednom ili dvije ruke, no to nije slučajno. Na taj način griju vino koje im je previše hladno kako bi se što prije oslobodili mirisi za analiziranje. Iako je u američkim filmovima uobičajeno vidjeti glumce kako dlanom grle čašu, ako vam je stalo do dojma, bolje ih je ne kopirati. Postoje i opravdani razlozi zbog kojih se čaša drži za stalak ili bazu. Tako se sprečavaju mrlje od prstiju, a vino se ne grije i ostaje na optimalnoj temperaturi.

Zavrtite čašu i pomirišite vino Zavrtite čašu i pomirišite vino (Foto: Thinkstock/Guliver)

Nećete pogriješiti ako čašu uhvatite za stalak pri dnu baze pridržavajući ga kažiprstom, palcem i srednjim prstom, a ostali će se prirodno prilagoditi položaju. Obožavatelji kraljevske obitelji mogu odmaknuti mali prst u profinjenu pozu, ali to nije uobičajeno. Jednako tako nije uobičajeno obujmiti šakom stalak, osim ako ne želite suptilno poslati neku agresivnu poruku.

Palac na donjem dijelu baze Palac na donjem dijelu baze (Foto: Stockfood)

Malčice je nespretnije, ali elegantno držati čašu za bazu. To možete učiniti tako da bazu umetnete između palca i kažiprsta. Drugi je način primite stalak pri samom dnu kažiprstom i palcem, a ostatak savijenih prstiju u tom slučaju služi kao oslonac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju