Mlada i poduzetna Ana Antolić, pokretačica je projekta Plac u kvartu. Njezina je ideja da na stolove Zagrepčana donesu proizvodi domaćih gospodarstava i OPG-ova, kako bi se naši ljudi vratili namirnicama koje nisu kemijski tretirane, bilo da je riječ o prehrani, očuvanju zdravlja ili pak njezi tijela.

Lokal se nalazi u Jablanovečkoj 49, minutu hoda od okretišta tramvaja na Remizi, i toliko je sitan da vas zanimljivi i mirisni proizvodi napadaju sa svih strana. Od proizvoda za kozmetiku, koji nam kao muškarcima u srednjim godinama služe tek kao poklon za bolje polovice, prešli smo na autohtone sorte jabuka i mrkvi, kao i ostalog povrća i voća, kao i njihovih konzerviranih proizvoda.


Skupa ali divna bočica sa češnjakom u chilliju (30 kn) se ovih dana uredno tamani u mom domu, a play of the day je svakako domaće mlijeko u starim debelostaklenim bocama (9+3 kune). Tamanimo ponuđene suhomesnate proizvode, od čvaraka, preko tlačenice do kobasa, mirišemo medove, čajeve, sokove i sirupe, i shvaćamo da ćemo ovdje češće zalaziti...


Ana Antolić nam je rekla:
"Dva puta tjedno, četvrtkom i subotom, sastajemo se kao jedinstveni zagrebački sajam, nudeći domaće proizvode na koje su mnogi u gradskim sredinama zaboravili. Bilo da je riječ o hrani, kozmetici, čajevima, rukotvorinama, nakitu - sve je domaće i autohtono, najvećim dijelom proizvedeno u okolici Zagreba, a cilj nam je takve domaće proizvode donijeti na stolove građana da se uvjere u pravu kvalitetu i njihovu izvornost." Projekt bi, nakon što je krenuo na Trešnjevci, po njoj trebao postojati u svakom zagrebačkom kvartu.


Gužva koja je vladala među štandovima prvih izlagača na Placu u kvartu dovoljno svjedoči o interesu Zagrepčana za domaću i izvornu hranu te ostale proizvode hrvatskog sela, koji sada dolaze do stolova gradskih kupaca bez velike potrage i muke.


Dovoljno je samo prošetati po kvartu, jer uz Trešnjevku i pomoći sebi i malim proizvođačima, jer bi se ovakve gastro oaze uskoro mogle naći u svakoj zagrebačkoj četvrti. Kupujte prirodno i zdravo, škicnite zanimljive rukotvorine i podržite male proizvođače – vidimo se četvrtkom i subotom na Placu u kvartu!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju