Prošlog smo se vikenda umjesto na kupanje na more, zaputili pravcem prema Istri, a naše odredište nije bila plaža, već Aquapark Istralandia. Nismo odlazili s puno očekivanja, no kući smo krenuli s mnoštvom doživljaja. Pa isplati li se potegnuti sve do Istre zbog uživanja u mnogobrojnim sadržajima u ovom, prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA, drugom najboljem vodenom parku u Europi?

Krenuli smo iz Međimurja, i ovaj put smo se odvažili izbjegnuti vožnju krcatim hrvatskim autocestama i putovati do odredišta kroz Sloveniju. Na vinjetu smo potrošili 15 eura, i njome smo se mogli koristiti 7 dana. Iako nam je predviđeno vrijeme vožnje bilo niti četiri sata, na žalost, dočekala nas je hrvatska realnost i gužve na cestama, pa se naše putovanje produljilo na 6 sati.

Začudila su nas čekanja na graničnom prijelazu Plovanija, no isto tako iznenadili su nas i naši ljubazni susjedi Slovenci, koji su unatoč visokim temperaturama stajali na suncu i uljepšali nam dosadno i iscrpljujuće čekanje u koloni hladnim bocama vode. Susjedi, hvala vam! Nakon prelaska granice, čepa na cesti više nije bilo, a do našeg odredišta stigli smo 10 minuta prije otvaranja, i naišli na drugi problem.

Sad iz iskustva znamo da je najbolje stići barem pola sata prije otvaranja, odnosno najkasnije do 9:30 sati. Dočekale su nas gužve na blagajnama, a možete samo zamisliti kakvi se redovi stvaraju jer obitelji dolaze s djecom koja nestrpljivo čekaju potrčati prema toboganima. Na svoje smo ulaznice čekali 15 minuta i svakako moramo pohvaliti osoblje na blagajnama koje je izrazito ljubazno, strpljivo obavljaju svoj posao i spremni su pomoći.

Dolazite li s djecom, trebate znati da u vodeni park ulaze besplatno, ako su visine do 1 metar, stoga ih pripremite da ne plaču, ako prelaze magičnu granicu, jer će ionako uskoro na sve zaboraviti. U srpnju i kolovozu cijena standardne cjelodnevne ulaznice iznosi 180 kuna, a reducirana ulaznica 150 kuna, no ona se odnosi na osobe starije od 70 godina i one između 1,00 do 1,40 metara visine.

U ponudi su i obiteljski paketi od 440 i 540 kuna, a uključuju dvije standardne ulaznice i jednu ili dvije reducirane. Dolazite li u Istralandiju na svoj rođendan, ulaz je za vas besplatan, samo ponesite osobnu iskaznicu. Možete odabrati i poludnevne ulaznice, no zaista se ne isplati. Savjetujemo vam da kupite cjelodnevnu ulaznicu i dobro se zabavite. Već na samom ulazu pozdravit će vas izrazito ljubazna animatorica i uručiti vam letak s bogatim animacijskim programom, a na vama je da odaberete gdje ćete se smjestiti.

Možete birati između ležaljki koje dolaze uz suncobran po cijeni od 50 kuna za dvije osobe, a ako dolazite sa psom, nema problema, jer ga možete ostaviti u boxu za pse za 70 kuna. Sljedeća opcija je jednostavno staviti ručnik u hladovini šume, a u slučaju da vam ništa od ovog ne odgovara, iznajmite gazebo, kućicu za osam osoba po cijeni od 160 kuna.

> Posjetili smo hrvatski Gardaland 2 dana prije otvorenja i ostali bez teksta

Savjetujemo vam da svakako izdvojite 40 kuna i unajmite ormarić u koji možete spremiti svoje novčanike i mobitele kad se udaljavate s mjesta gdje se izležavate i odmarate. No, čuvajte narukvicu i račun jer će vam na izlazu vratiti 20 kuna kaucije. Park je u niskoj sezoni u lipnju i rujnu otvoren od 10:00 do 18:00 sati, a u visokoj sezoni u srpnju i kolovozu od 10:00 do 19:00 sati. Niska sezona donosi i niže cijene koje su dostupne na službenoj stranici.

Kad ste sve obavili, slijedi uživanje. Spustite se na nekim od mnogobrojnih tobogana različite visine, a ako mislite da ćete se tu razbacati rukama i nogama plivajući, ipak nećete. No, ništa zato, jer prva stvar koja će vam plijeniti pažnju je veliki bazen s valovima osmišljen tako da oponaša ugodne morske valove, dok će se oni za nekoliko minuta pretvoriti u surferske valove visine do čak metar i pol. Vjerujte, bilo nam je zaista zanimljivo osjetiti prijelaz! Djeca mogu uživati u niskom bazenu s valovima, a odrasli u hidro masažnom bazenu.

No, ipak, nismo otišli u Istralandiju da bi se brčkali u bazenu, već doživjeli dozu adrenalina na toboganima. Crazy Hills tobogan duljine je 70 metara i u njemu možete uživati grupno jer se sastoji od šest paralelnih staza. Natjecanja u spuštanju su ovdje česta pojava, no pazite da vas ne okrene na leđa! Ako se u Istralandiji nađete s obitelji, isprobajte Family Rafting, vodeni tobogan u kojem se spuštate u gumenom okruglom čamcu. Obavezno se držite uputa spasioca prije nego što se spustite, da bi izbjegli nepotrebne udarce glavom u trenutku kad sletite u bazen.

Od grupnih spustova tu su još i Fantasy Hole gdje se spuštate u tandemu, dok je nešto blaža varijanta tobogan Flying Boats. Mi smo se, uz ove ”blaže” tobogane, spuštali i na onim, kako smo ih nazvali, ”za velike”, a mjesto gdje smo probili led je Space Rocket, najbrži vodeni tobogan parka. Stanete u kapsulu i nestrpljivo čekate kad će vam se otvoriti tlo pod nogama, i bum, letite sve do kraja u samo nekoliko sekundi.

Uputa spasioca se obavezno držite i na toboganu Top Gun, jer ćete u suprotnom kod skoka u vodu ozlijediti glavu. U parku ih se nalazi još mnoštvo, no na vama je da ih otkrijete i odaberete onaj po volji. Čim ranije u park stignete, šanse da ćete izbjeći čekanje u redu na tobogan od pola sata su manje. Sljedeće što je važno je hrana, koju s hladnim pićima možete ponijeti sa sobom u prijenosnom frižideru, a možete je naručiti i u nekom od barova.

Naravno da smo ponijeli svoj frižider, no isprobali smo i što se nudi od pripremljenih jela. Odlučili smo se za kebab za koji smo izdvojili 38 kuna, i njime smo bili zadovoljni. Primijetili smo da dosta ljudi jede pizzu, a za nju trebate izdvojiti od 63 kune na više. Kava će vas koštati 16 kuna isto kao i bočica mineralne vode (0,5l), sladoled King 21 kunu, a sokovi od 21 kunu na više.

U 16 sati smo se pridružili i amaterskom turniru u odbojci, na kojem smo osvojili čak, pazite, drugo mjesto. Porazili su nas Talijani, no ništa zato. Osim odbojke, animacijski program sastoji se i od aqua aerobika, hip hop i mažoret plesnih točaka, a uveseljavali su nas i trubači koji su se uz aktualne obrade svjetskih glazbenih hitova bacili u vodu. Za animacijski ćemo program i ljubaznost animatora dati veliki plus.

Sve u svemu, proveli smo ugodan dan i smatramo da je cijena ulaznice opravdana. Osoblje je izrazito ljubazno i pristupačno, posebice ono na blagajnama, food pointovima, kao i spasioci i animatori. Toaleti su čisti, a možete se i besplatno istuširati. Ukupan dojam je da se zaista isplati doživjeti vodeni park na malo drugačiji način. Istralandia je otvorena sve do 17.9., stoga požurite i zabavite se u drugom najboljem zabavnom parku u Europi. Ono što se nas je najviše dojmilo za kraj je što nas je kod izlaza dočekao animator i pozdravio nas uz želju za se uskoro opet vratimo, a vjerujemo da hoćemo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju