Nepoznat
čak i lokalnom stanovništvu, svega nekoliko minuta od New Delhija, nalazi se bunar u kojeg se možete spustiti stepenicama. Agrasen ki baoli nastao je u 14. stoljeću kao jedinstven primjer arhitetonskog rješenja za nestašicu vode.NIje to jedinina takva neobična građevina u Indiji, procjenjuje se da ih ima oko 3 tisuće. Bunari su jako duboki, pa su stanovnicima osiguravali zalihu vode za čitavu godinu, a stepenice koje se spuštaju čak 30 metara olakšavale su im pristup.

Svekodnevno su se koristili do prije stotinjak godina. Tadašnji britanski vladari proglasili su ih nehigijenskima i neke zatrpali blatom i zapečatili ih. Oni koji su "preživjeli" danas su turistička atrakcija

Vjeruje se da je najstariji bunar nastao u 7., ali da ih je većina ipak izgrađena iza 10. stoljeća. Nastajali su na javnim mjestima u gradovima, ali i na važnim trgovačkim rutama i bili su otvoreni za javnost.Uz jedan od bunara - Adalaj ni vav, u blizini grada Ahmedabada, veže se i zanimljiva legenda o nesretnoj ljubavi. Kada je 1499. godine islamski vladar Mohamed Begda pokorio područje i ubio kralja Rana Veer Sinha, zaljubio se u njegovu udovicu i zaprosio je. Ona je pristala pod uvjetom da on završi djelo koje je započeo njen ubijeni suprug, bunar. Begda ga je završio, a kraljica se utopila u njemu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju