• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Zdrava prehrana

Savršen prirodni sok od jabuka - OPG Marica Jug!

Vlasnici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Koške, Marici Jug, ekološka proizvodnja je bila prvi izbor. Kako kaže, svaki čovjek ima pravo na prehranu koja nije zasićena pesticidima, teškim metalima i drugim štetnim tvarima koje se koriste u industriji hrane pa smatra da bi u budućnosti ekološki proizvodi trebali biti dostupni svima. S time su se složili i ljudi iz reklamne agencije Bruketa&Žinić OM, s kojima će surađivati u akciji Zelena ideja.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.03.2014 13:50 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na OPG Marica Jug prerađuju ekološko voće i povrće, a Maričin sok od jabuke već je dobro poznat svima koji cijene punoću okusa prirodnog ekološkog soka. O samoj ideji, počecima i današnjem stanju OPG-a, upitali smo Maricu Jug.

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Zapečena tjestenina s kobasicama Tjedni jelovnik 7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće

Kako ste se i kada odlučili ulagati u ekološku proizvodnju?
Prvi voćnjak zasadili smo 2000. godine i odmah se odlučili za ekološku proizvodnju jer smatram da je moderna ekološka proizvodnja, proizvodnja budućnosti. Naglašavam moderna, jer smatram da u proizvodnji treba primjeniti tehnologije koje ne utječu štetno na okoliš. Kada se spomene ekološka poljoprivreda svi u prvom redu vide motiku i puno posla te odricanje od tehnologija koje se primjenjuju u konvencionalnoj poljoprivredi. Iako ima puno posla i ograničeni smo u primjeni kovencionalnih gnojiva, pesticida, kemijskih sredstava zaštite i GMO tehnologije, osobno na to gledam drugačije, smatram da se u ekološkoj proizvodnji mogu postići dobri rezultati koristeći one tehnologije koje ne utječu štetno na okoliš i na zdravlje čovjeka.

Koje su prednosti, a koji nedostaci s kojima ste krenuli, i s kojima ste se susreli?
Prednosti ekološke proizvodnje su činjenica da ona nije štetna za okoliš i ljude, da na tržištu nudite nešto drugačije od većine (u startu se diferencirate) te je potražnja za ekološkim proizvodima sve veća na hrvatskom, a posebno na europskome tržištu. Naši proizvodi su podvrgnuti analizama na teške metale i pesticide te se rade analize, ovisno o proizvodu, u prosjeku na oko 500 štetnih tvari.
U Hrvatskoj su problem male usitnjene proizvodnje. Ekološku proizvodnju su prihvatila mala obiteljska gospodarstva koja posjeduju u prosjeku 0,5 do 10 ha obradivih površina, što je dobro jer tako selo ima budućnost. Zbog nedostatka otkupa većina njih i prerađuje svoje proizvode te se tu stvara problem, jer ako žele zadovoljiti sve norme koje su propisane da proizvod stave na tržište, takve proizvodnje su neisplative. Trebalo bi u prvom redu poraditi na udruživanju sličnih proizvodnji radi zajedničke prerade. Tako bi se smanjili troškovi i povećala isplativost, a ujedno bi se dobili i proizvodi ujednačene kvalitete. Problem je također nedostatak krovne organizacije koja bi nas držala na okupu, usmjeravala, savjetovala i educirala.

Na što ste najponosniji od svojih proizvoda?
Sok od jabuka je prvi proizvod s kojim smo krenuli i koji je sada već prepoznatljiv na tržištu. Poseban je po svom okusu jer je autentičan. Nastojimo u procesu prerade što manje utjecati na proizvod kako bi zadržao što je moguće više svojih prirodnih svojstava. Prepoznatljiv je postao po 3L bag in box ambalaži zahvaljujući kreativnosti dizajnera iz agencije Bruketa&Žinić OM.

Možete li istaknuti po čemu su vaši proizvodi bolji od ostalih, i kakva vam je uopće konkurencija u području kojime se bavite?

Naši proizvodi su proizvedeni potpuno ekološki, bez konzervansa, nefiltrirani su, prirodno slatki i među trenutno najkvalitetnijima tog tipa na tržištu. Svi naši proizvodi prerađuju se u strogo kontroliranim uvjetima i bez dodataka šećera, vode ili drugih sastojaka. Tehnološki proces prerade prati Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek. Među prvima u Hrvatskoj smo krenuli s preradom ekoloških sokova još 2003. godine. Donedavno smo bili i jedini koji su nudili ovakvu vrstu sokova. Trenutno i drugi nude slične proizvode, ali velike konkurencije još uvijek nema što se tiče domaćih certificiranih proizvoda. Problem je što često kupci ne razlikuju što je ekološki certificirani proizvod od mase drugih sa sličnim nazivima što je nelojalna konkurencija. Problem je također nedostupnost proizvoda jer se prodaju na svega nekoliko mjesta u Hrvatskoj.



Gdje se vidite za godinu, pet, deset?

Voljela bi proširiti distributivnu mrežu i asortiman proizvoda, a budućnost vidim u pozitivnom svjetlu jer današnji potrošači zaista sve više traže kvalitetne i zdrave proizvode, a Slavonija je idealna za njihov uzgoj.

Koji je vaš savjet drugim hrabrim proizvođačima koji se odluče na ovaj put?
Ne očekujte da ćete se obogatiti i oboružajte se strpljenjem, ali ne odustajte.


Evo što je o izboru ekoproizvođača u projektu Zelena ideja rekao Davor Bruketa, kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM:



OPG Marica Jug odabrali smo jer smo s gospođom Maricom Jug već vrlo uspješno surađivali na ambalaži njezinih eko sokova. Oduševljeni smo svim njezinim proizvodima koji su jako kvalitetni i ukusni, a i gospođu Jug cijenimo jer je primjer kvalitenog, motiviranog i poštenog proizvođača, pa se doista veselimo ponovnoj suradnji. Kroz projekt Zelena ideja dizajnirat ćemo ambalažu za još pet novih okusa Maričinih sokova i redizajnirati web stranice u suradnji s našom digitalnom agencijom Brlog.

  • #Zdrava prehrana
  • #OPG
  • #marica jug
  • #bruketa
  • #žinić
  • #jabuka
  • #Voće
  • #Povrće
  • #Zelena ideja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Kuća za odmor Perunika, Novalja, Pag, Airbnb
64 eura na noć
Kuća pored mora na otoku Pagu idealan je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Slava umjetnosti: Franc Jozef svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Prije 130 godina
Slava umjetnosti: Na današnji dan Franc Jozef je svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Slana pita od gljiva recept
Imamo recept!
Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Na sjever!
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Drama u Bedekovčini: Jedna osoba ozlijeđena kod srednje škole, dignut helikopter
helikopterom prebačen u Zagreb
FOTO Strava u školi u Zagorju: Dječak uboden nožem, doznali smo detalje incidenta
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Hamas pogubio 30-ak Palestinaca: Započele javne egzekucije u Gazi
Brutalna osveta
Hamas pogubio 30-ak Palestinaca: Na ulicama Gaze događaju se javna pogubljenja
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Zaručila se Melina Džinović
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Godine donose izazove za tijelo
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
zabava
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Neki će se preznojiti od razmišljanja, no genijalcu će ovaj kviz biti prelagan
Pokažite što znate!
Neki će se preznojiti od razmišljanja, no genijalcu će ovaj kviz biti prelagan
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
sport
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša iza njegovih leđa se radio transfer stoljeća!
kakva bomba!
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša, iza njegovih leđa radio se transfer stoljeća!
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
tv
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
KUMOVI
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
putovanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Breakup bob: Novi trend koji će se svidjeti mnogim ženama
Breakup bob
Jeste li znali da je ovo najčešća frizura nakon prekida veze? Mnogima će se svidjeti ovaj trend
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Zaručila se Melina Džinović
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
Caprese salata je ljetni klasik s razlogom
Izbacite s jelovnika

Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja, svježe voće i povrće moguće je kupiti tijekom cijele godine. No to ne znači da biste trebali jesti baš sve što nađete na policama trgovina. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    OPG Veselić - ekološko voće, povrće i prerađevine i na vašem stolu!

  • Jabuke i maslac od kikirikija su odlična kombinacija Hrana i piće
    Znate li?

    Greška koju svi radimo kad jedemo voće, a tako ju je lako ispraviti

  • Caprese salata je ljetni klasik s razlogom Hrana i piće
    Izbacite s jelovnika

    Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close