1. Avokado je vrlo bogat karotenoidima
Avokado sadrži mnoštvo hranjivih tvari i karotenoida (lutein) koji štite od bolesti očiju. Vid je nešto najvrijednije što posjedujemo, pa iako je istina da neminovno degradira kako starimo, postoji nešto što možemo učiniti kako bi usporiti proces pa čak i izlječili bolesti oka - uravnotežena prehrana koja uključuje barem jedan avokado dnevno. Osim toga, avokado je uistinu ukusan, pa ga možete dodati i na salatu - to je svakako najbolji način da povećate dnevni unos luteina, bez da uzimate tablete, ili druge dodatake prehrani.

2. Avokado je sjajan za snižavanje kolesterola
Kao što možda već znate, postoje dvije vrste kolesterola: 'dobar' i "loš". Potonji loše utječe na arterije i vitalne organe. Masna hrana i šećeri glavni su krivci za visoke razine lošeg kolesterola, ali na sreću možete ga možete držati pod kontrolom tako da jednostavno jedete avokado na dnevnoj bazi. Konzumiranjem avokada prirodnim putem snizujuje se kolesterol - uglavnom zbog velike količine oleinske kiseline prisutne u ovom ukusnom voću. Spuštanjem razine LDL kolesterola, zbog visokog sadržaja folne kiseline, avokado će također smanjiti rizik od razvoja bolesti srca.

3. Avokado je vaš najveći saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma
Ako pokušavate smršaviti, ne postoji jednostavniji način nego konzumiranjem avokada. Plod je vrlo bogat vlaknima, koja ispune želudac i dugo se vremena osjećate siti. Jedan avokado srednje veličine u prosjeku sadrži oko 7 grama vlakana, topivih i netopivih. Vlakna su neophodna za zdravlje vašeg imunološkog sustava - pogotovo topiva, jer pomažu kod razgradnje ugljikohidrata. S druge strane, i oleinska kiselina će „prevariti“ mozak da misli da ste siti, što znači da ćete vjerojatno smanjiti unos hrane. Taj osjećaj sitosti je upravo ono što čini avokado vašim najvećim saveznikom u borbi protiv tih dodatnih kilograma.

4. Snizuje krvni tlak
Hipertenzija je stanje koje utječe na milijune ljudi širom svijeta, a često se zanemaruje zbog činjenice da je bez simptoma, što znači da obično nema vidljivih znakova smetnje. Međutim, dugoročno ignoriranje hipertenzije dovodi do sustavnog uništavanja srca, vena i arterija. Avokado može pomoći sniziti krvni tlak na prirodan i učinkovit način, jer je bogat kalijem i magnezijem - dva bitna spoja za liječenje hipertenzije.

5. Avokado će poboljšati protok krvi i održavati mozak zdravim
Ova dva aspekta su međusobno povezana, jer mozak može biti zdrav samo ako krvi teče tijelom kako treba. Međutim, loša cirkulacija krvi je vrlo česta, a avokado može pomoći bez obzira na relativno visok kalorijski indeks. Stoga se avokado preporuča odraslim i starijim osobama, jer to može sprječava, ili barem usporava pad kognitivnih sposobnosti.

6. Avokado može smanjiti rizik od raka dojke
Oboljelih od raka dojke svake je godine sve više i više. Srećom, uravnotežena prehrana koja sadrži barem pola avokada dnevno - može smanjiti rizik zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih oleinskih masnih kiselina, vitamina E i luteina. Vjeruje se da avokado pomaže i kod prevencije raka prostate.

Kada zbrojimo sve navedeno, avokado svakako treba postati dio vaše svakodnevne prehrane. Bez obzira jedete li ga zbog jedinstvenog okusa, ili jednostavno zato što vam je stalo do zdravlja, ova namirnica će vam na duge staze sigurno koristiti. No, morate biti oprezni da ne prijeđe preporučenu dnevnu količinu, jer su plodovi vrlo masni i u velikim bi količinama mogli imati kontraefekt.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju