Tripice (fileki, dropci, tripe, škembići, burag, vampi) tema je o kojoj se u većini slučajeva šaptom priča. Osim ako niste u društvu njihovih štovatelja koji pak, kao članovi nekog tajnog društva, o njima pričaju s dubokim poštovanjem.

Polustručni žiri u sastavu: Rade Debak, Mladen Rožanić, Suzy Josipović Redžepagić, Adela Marković, Lada Radin, Dejan Čučković, Domagoj Jakopović Ribafish, Tomo Ricov i Dean Radionović, pomno je biran između vrsnih poznavatelja gore navedenih iznutrica. Osim Tome Ricova koji je ušao slučajno, umjesto Brune Trapana, ali ga se na kraju najviše čulo. Ocjenjivalo se blind tastingom te trebalo sljubljivati s mladim malvazijama – Roxanich Malvazijica 13 i Trapan Ponente 13.



Urednik vašeg omiljenog portala kao i svako dijete nije mogao smisliti fileke do dvadeset i neke, a onda je šaptom pao na janjeće s puno ribanog parmezana negdje na Boraji. Kao jedan od najistaknutijih članova kluba ljubitelja tripica Triperi van matične im Rijeke, često kuham ove juneće dijelove utrobe, i pohađam čak i međunarodna natjecanja (Triperi vs Vampirji - Dobova, Slovenija). I još uvijek uživam u žilavosti i otporu što ih samo fileki pružit znaju. Dobro, i ono nešto žuto, skoro nesažvačivo kod janjetine, ali to je već druga priča...



Prvi tanjurić je došao na stol, tamno smeđ, prejušan i s intenzivnim mirisom mediteranskog bilja. Na prvu žlicu očarala je taman tvrdoća, konzistencija i ujednačenost okusa, osim herbalnosti koja je mrvicu pobjegla. prekasno dodani začini, i nedostatak tripa daju mu nadprosječnu trojku. Drugi natjecatelj je zaradio četvorku gustoćom, savršenom žvakoćom, ni pretvrdo, ni raspadnuto, odnosom ljutine i kiseline, ali mrvicu previše rajčice. Prave, ne koncentrirane, ali svejedno.



Tada je red došao i na redni broj tri. svi su se malo uzbibali, jer su se vodile stvarno zanimljive, vesele rasprave, tko je, kad, gdje i s kim jeo najbolje tripice, na koji način, pa sve do sitnih perverzija (Ili tripice, ili ja! Dobro, možeš ići...). Po boji možda i najbliži klasici i savršenstvu, bakreno smeđ, opak igrač, nažalost je tituliran kao "Spašavanje vojnika Trippera". Naime, kuharima je očigledno pobjegla sol, pa su lonac pokušavali spasiti šećerom i medom. nažalost, ne do kraja. Napad soli pa napad slatkoće nisu donijeli dobre ocjene ovom natjecatelju, ali tko zna što bi bilo da se nije dogodila takva nesreća.

Cijelo vrijeme natjecanja, pile su se dvije skriene malvazije, a Rožanić je dobio Trapana za svega jedan bod. Tripe i malvazija su stvarno dobitna kombinacija, svi su čestitali pobjednicima "Lari i Penati" (za samo dva boda), a u većini članova žirija i pedesetak prisutnih se javila želja da što prije naprave fino varivo i za svoje prijatelje i ukućane. Jedva čekamo treći troboj, a umjesto deserta smo se svi ubili u zapečenim filekima a la lasagne, kojima je prisutne počastio pobjednik natjecanja.



Trip trip hooray, sve čestitke Hole In Oneu na organizaciji i gostoprimstvu, drugi put malo veće porcije i više vremena za ocjenjivanje, nadam se da me neće zgob ovog izbaciti iz žirija... Ili zato što sam još 4 puta vadio, whatever, ponovilo se!

 

Tripa i igara!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju