Bez obzira gdje se nalazite, nepca će vam biti kraljevski tretirana. Hrvatska ima raznoliku hranu, od jednostavno kuhanih obroka u Dalmaciji, ljutih salama u Slavoniji, do ozbiljnih gurmanskih jela u Istri. Tako barem tvrde - Amerikanci!

Evo kako se jede u Hrvatskoj, barem kako nas vide ljudi s portala Travel Freak!

Marenda
Od 9 do 11:00, to nije doručak ni ručak, ali je definitivno dobro vrijeme za klopu. U Hrvatskoj je to najčešće pladanj narezanog sira i mesa.
Kada kažemo meso, ne mislimo na klasično meso već pršut. Ovaj pršut je jedinstven zbog hladne bure koja je od ključna u procesu sušenja. Na pladnju se moraju naći svi hrvatski specijaliteti: kulen, začinjena salama iz Slavonije i paški sir od ovčjeg mlijeka s otoka Paga, gdje ovce pasu travu i razno aromatično bilje. Ne možete marendati bez pića, ali umjesto vode zatražite jedno od lokalnih piva Karlovačko ili Ožujsko. Ako vam pivo i voda ne odgovaraju, tu je  Malvazija ili Plavac Mali. Za malo hrabrije tu je rakija - nikad nećemo odbiti onu s okusom oraha. Ima nekoliko desetaka okusa, ali budite oprezni jer sadrži vrlo visok postotak alkohola. Za što god da se odlučite obavezno nazdravite sa 'Živjeli'!



Ručak
Između 12 i 14:00 okupi se čitava obitelj. Ako se ne kuha nešto toplo, to nije ručak.

Dakle, što je onda pravi hrvatski ručak?

Crni rižoto
Ne dopustite da vas odbije boja. Ovo crno, crno jelo od sipa je ukusno koliko i ružno. Poslužuje se s ribanim sirom i peršinom.



Jela ispod peke
Peka je jednostavan način kuhanja bilo kakvog mesa, lignji ili hobotnica u kombinaciji s krumpirom. Kuha se na ekstremnim temperaturama, koristeći poklopac! To je i najbolje od hrvatske kuhinje!

Fuži i bijeli tartufi
Talijanska hrana ima ogroman utjecaj u Istri, gdje morate naručiti fuže, ručno izrađenu tjesteninu s umakom od tartufa ili nekim drugim. Tartuf je gljiva s jedinstvenim okusom i svakako je morate probati.

Pazite kako se ponašate!
Uz ovakva jela oprostit će vam ako odmah navalite, ali poslušajte savjet nekoga tko je napravio takvu pogrešku. Kada jedete s Hrvatima, pričekajte malo da vidite hoće li se netko pomoliti prije jela. Većina Hrvata su katolici pa je molitva prije obroka uobičajena. Prije jela svakako zaželite 'Dobar tek', a kao odgovor kažite 'hvala'! Nemojte staviti previše hrane u tanjur, ali samo zato što ćete biti prisiljeni kasnije uzeti još, bez obzira na pojedenu količinu. Možete se raspadati po šavovima, ali vaš domaćin će inzistirati da uzmete još. Zašto? Jer se to od domaćina u Hrvatskoj očekuje...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju