Između nekoliko različitih okusa, izabrala sam tamnu čokoladu s brusnicama koja je sadržavala 53% kakaa, a kada sam došla na blagajnu, pitala sam je li proizvedena u Dubrovniku. Odgovor koji sam dobila nemalo me iznenadio zbog natpisa ‘Taste of Croatia’ na omotu. Čokolada je, naime, proizvedena u Sloveniji! Većina slovenskih čokolada koje sam probala bile su mi fine, pa sam i ovoj, unatoč lažnom natpisu, bila spremna dati priliku.

Za 90 grama ovog slatkiša bilo je potrebno izdvojit čak 49 kuna. Da, to je previše. Ali, htjela sam probati zbog čega je bilo potrebno ukrasiti slovensku čokoladu brandom ‘Croatia’ i što se krije iza tako visoke cijene.

Sljedeći dan, rano ujutro na apartmanskoj terasi s pogledom na more i mirisom ljeta, bilo je vrijeme da provjerim o kakvom je proizvodu riječ i hoće li ispuniti moja očekivanja. Kockasto oblikovana čokolada na kojoj je s prednje strane bio otisnut znak Xocolat ima miris kakaa. Čvrsti lom (‘snap’) je izostao, ali poleđina je bogata cijelim komadima suhih brusnica.

Dok mi se čokolada otapala u ustima, svilenkasti okus ukazivao je na valjano temperiranje. Iako je do izražaja dolazila sve veća slatkoća proizvoda, brusnice su mu davale solidnu razinu zanimljivosti. Luksuzno svilenkasti okus bio je obogaćen toliko dozom kiselosti brusnice da je došlo do suvišnog forsiranja fine ravnoteže u gorčini tamne čokolade, ravnoteže koja na posljetku nije baš sasvim uspješno pogođena.

Zahtjevniji zaljubljenici, barem oni koji su spremni za dobru čokoladu izdvojiti gotovo 50 kuna, ipak bi mogli tražiti još više gorčine ii još intenzivniji okus kakaa. Osobno smatram da se u ovoj nalazi previše šećera i voćne kiselosti koji zatomljavaju okus skupocjenog zrnja koji očekujemo u tamnoj čokoladi. Ovako je dostatna tek djeci koja se samo pokušavaju zasladiti malo drugačijom čokoladom.

Očekivala sam više. Očekivala sam savršen lom, nemjerljivu jakost kakaa i tek usputni okus dodane brusnice, okus koji će biti dostojan savršene ravnoteže. Dobar pokušaj, zadovoljavajuća izvedba, ali za tu cijenu trebalo je puno, puno bolje.

Još puno priča o čokoladi potražite, logično, na blogu Priče o čokoladi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju