Malo agresivniji šminkerski ambijent nego onakav u kojemu smo inače navikli uživati i razmišljati o pivu (organizatori su čak i novinarima na zadatku uspjeli naplatiti ulaznicu od trideset kuna u zamjenu za koju ste na šanku pored Rundinog točionika mogli uzeti malo industrijsko pivo) nije smetao Novoj rundi ilitiga Miroslavu Šuvaku i Marku Filipinu da naprave dobar pivski show. Dok je Miroslav suvereno pred posjetitelje prosipao svoje nemalo iskustvo sa teorijom i poviješću portera i bittera kao autohtonih britanskih pivskih stilova, Marko je neumorno habao pipu točinika pružajući posjetitljima priliku da okuse kako ta, bitter i porter teorija, prija u hrvatskoj mikropivarskoj praksi. Odaziv je naravno veći bio kod Marka, pred čijim točionikom se stvarao red koji je svojim ugodnim gotovo pivničkim žamorom u par navrata gotovo nadglasao predavanje.

Događaj ovakvog kalibra i sadržaja rezultat je nevjerojatnog uzleta pivske scene u Hrvatskoj u kojemu uživamo unazad zadnjih desetak godina i kojemu su homebrewerska i mikropivarska scena u nastajanju (Nova runda je uz Zmajsku pivovaru njen član-začetnik) najistaknutije sastavnice. Naše pivsko tržište tako doživljava potpunu transformaciju. S jedne strane spektra velike pivovare, u pokušaju da odgovore na sve zahtjevnije domaće tržište, debljaju svoj portfolio licencnim brendovima i uvozom, a s druge strane spektra se otvara prostor da mikropivovare ponudom malih količina kvalitenih piva i inovacija učine isto te tako pronađu mjesto pod suncem ispod kojega ima mjesta za sve.

U takvim okolnostima i s obzirom na ono što smo probali "Na pivu s Jurjem", ne sumnjamo da će Nova runda postati hrvatski craft powerhouse. Dečki su inače vrlo aktivni na društvenim mrežama putem kojih su birali čak i logo firme te na kojima upravo pokušavaju skupiti sredstva za pokretanje ozbiljnije proizvodnje putem indiegogo kampanje koja za sad puno obećava. Provjerite o čemu je riječ i podržite na ovom linku.

Samo predavanje je pak još jednom dokazalo ono što svaki pivopija i pivoljubac odavno zna: da je pivo puno više od zbroja vode, slada i hmelja. Uvjerili smo se u to prolazeći kroz jako lijepo prezentirano rodoslovno stablo portera i bittera dok je Miroslav prepričavao njihov nastanak kroz urbane legende poput Londonske pivske poplave, objašnjenja etimologija, etnološkog i ekonomskog zaleđa pivarstva i pivopijstva pa sve do pada popularnosti tradicijskih britanskih stilova i njihova naknadnog revivala upravo kroz craft pivovare tradiciju kojih svojim radom i proizvodom nastavlja i Nova runda. Nadamo se da je ovo povijesni početak jedne nove ere na domaćoj sceni, objavio je portal Pivnica.net.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju