Vinopijo, koliko si vina recenzirao na svojoj stranici?
Sigurno preko 800 do danas. Točno 805 dojmova je objavljeno, doduše, nisu baš svi "recenzije", ali zato u pojedinim dojmovima ima dva ili nekoliko vina...

Kako je to sve krenulo?
Želio sam dati smisao otvorenoj butelji, koštala ona 30 ili 330 kuna. Zabilježiti dojmove i podijeliti s prijateljima, a interneti su učinili ostalo (smijeh - pozdrav Andrei Andrassy!)...

Kad i kako najčešće testiraš?
Fora je u tome da je ne "testiram". Kad dođe mojih pet minuta, umjesto da se "našikam i pravim haos", otvorim butelju s namjerom da je doživim kao konzument koji želi uživati u vinskom doživljaju. Posvetim se vinu koje je ispred mene.

Daj nam savjet koje bi vino bilo savršeno za proljetni suton nakon jače papice?
Ako tijekom sutona pada proljetni pljusak uvijek bih odabrao neko vino iz vinoteke, a ako je sunčano - onda vino iz supermarketa.

Koliko si već radionica odradio, na koje si najponosniji?
Teško mi je reći jer nisam moderirao samo festivalske radionice, ali prilično sam siguran da mi je najdraža festivalska radionica uvjerljivo bila u Esplanadi u studenom, kad sam pripremio line up autohtonih furlanskih sorti kuće Ronchi di Cialla. Sve je slutilo na nevolju, ali na kraju se dogodilo nešto toliko pozitivno i sjajno da se obistinilo ono - da ništa ne možeš isplanirati.



Što nas očekuje u subotu u zagrebačkoj Areni?

Malo drugačija Moslavina... Moslavina ima nešto što druge regije nemaju, to je Škrlet. (Namjerno neispravno imena sorti ispisujem velikim početnim slovom, a ti ćeš me ispraviti ako se to ovdje ne smije)

Smije se. Ako obećaš da ćeš to objasniti na radionici! Zašto je naslov "Drugačija" Moslavina?
Škrlet se uglavnom ne smatra nekim vinom. Konzumira se dominantno lokalno na razini rinfuze, i na policama maloprodaje po akcijskim cijenama, što dirigira ambiciju svakog vinara koji živi od svog vina. Međutim, u nekom trenutku krajem 2013. na tržištu se pojavila Selekcija 2011 mladog vinara Ivana Kosovca. Dok je za većinu vinara iz okruženja neuspjeh ako se do tog trenutka prošlogodišnja berba ne popije, Kosovec ima "malo drugačiji" pristup. Njeguje vina bez imalo forsiranja u podrumu, trudi se uspostaviti prirodnu ravnotežu u vinogradu... To nisu floskule jer konzumenti ne mogu znati koliko se pesti/herbi/insekti-cida unese u organizam, a isto tako niti koliko su "popili" sasvim legitimnih intervencija u podrumu, koje su često u suprotnosti sa svim onim što cijenim u vinu. Kosovec se naziva "neintervencionistom" u tom kontekstu i premda nije ekstreman, jer u njegovom slučaju to možda nije opravdano, već se polako traži i u tzv. "narančastim" vinima itd.
Uglavnom, taj trenutak smatram značajnijim datumom novije hrvatske vinske povijesti u smislu pojave još jednog vina, koje "kao da nije odavde", jer se povezuje sa širim kontekstom kojem logično pripada, i strukturno više nalikuje pojedinim suhim furmintima Mađarske ili zelenim veltlincima Austrije dok zadržava autentični karakter sorte... A sad me zaustavi jer ovo su već teme za barem treću čašu na radionici.



To i čekam! Što ćemo sve moći probati na radionici?

Kosovec Škrlet 2011, Škrlet 2012, Selekcija Škrlet 2011 i premijerno Selekcija Škrlet 2012. Za kraj jedno iznenađenje iz podruma koje još nije punjeno - 100% macerirani Chardonnay za "orange wine" frikove.

Koliko treba piti, daj savjet mladima?
Manje, ali kvalitetnije. To bi rekao i svojem djetetu jednog dana, a jednako bi preporučio i djedu. Navedeno je i najugroženija kategorija vina, a vjerojatno najvažnija. Što se danas konzumira? Ili vina s minimalno trocifrenim cijenama pa se svi naguravaju u tu kategoriju, ili Vranac s Kosova 5L za 39,99, odnosno - rinfuza. Zato sam nakon skoro pet godina Dnevnika Vinopije odlučio pokrenuti rubriku "Preporuke" upravo za dostupna vina cjenovne kategorije od 25 do 99.99 za bocu.

Kad i gdje se vidimo na radionici škrleta (malim slovima, ispravno)?
Koristim priliku pozvati sve zainteresirane na radionicu koju ću održati na predstojećem 2. hrvatskom festivalu hrane i vina u Areni, u subotu s početkom u 15 sati. Za recenzije posjetite Dnevnik Vinopije!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju