Vjerovatno je većina vas imala fazu lošeg alkohola tijekom studija, pa ste znali završiti u parkovima na bambusima, ili u vikendicama na sumnjivim gemištima, piti jezivu bevandu u kampu... No, vrijeme je da svi odrastemo i pronađemo nešto u rangu naših godina, obrazovanja, pa čak i opće kulture. Jer nitko tko voli Zagreb ne može odoljeti šarmu Tomićeve ulice i pogled na užurbane dame koje obavljaju shopping po buticima, poslovnim muškarcima, zaljubljenoj mladeži.


Pa sad ako uza sebe imate i čašu finog vina, puno je lakše uživati u ležernom zagrebačkom popodnevu. Basement je pionir točenja buteljiranih vina na čaše u metropoli. Ta se navika zadržala do danas, i teško je odoljeti izazovu sjedanja na povišeno mjesto s pogledom na svoj rodni grad, te se prepustiti odabiru između devedesetak vrsta isključivo hrvatskih vina.


„Nisu samo vina iz Hrvatske, u ponudi imamo i četiri različite plate (Istra, Dalmacija, Slavonija, središnja Hrvatska) te dvije plate sireva, (normalna i premium - s bučinim sjemenkama, tartufima, kozji u maslinovom ulju, ružmarinom, itd), kao i club sendviče, toastove... Sve je bazirano isključivo na hrvatskim proizvodima - jer kada već naručite butelju, morate nešto i grickati uz nju.“ Suvlasnik Basementa Dario Drmač polako vrti zlatnu tekućinu u smjeru kazaljke na satu u svojoj čaši, dok mi uredno komadamo Slavonsku platu.


„Želimo približiti manje poznata hrvatska vina turistima. Nije nam cilj kupiti jeftina čileanska, ili bilo čija vina na kontejnere, nego ukazati da se i kod nas itekako može naći savršeno vino za svaku priliku. Vinska karta je podijeljena po regijama, pa imamo Podunavlje, Slavoniju, Prigorje-Bilogoru, Zagorje-Međimurje, Istru i Dalmaciju, kao i pjenušce kao zasebnu skupinu. I unutar Hrvatske ima svakakvih vinara, a mi ne pucamo na kvantitetu i nešto što bi se očekivalo, najrazvikanije i očekivane vinare, nego idemo po zemlji i tražimo one koji su drugačiji, one koji imaju svoju priču. Basement je danas upravo to – bar koji ima priču za svako vino koje je u ponudi. Velika nam je obaveza instruirati naše konobare kako da pristupe svakome gostu, i to je ono što nas razlikuje od drugih.“ Nastavio je gospodin Drmač.


Slavonija je polako nestala, Istra je odlazila u naše vinom okupane želuce, a bijela smo vina nadopunili crvenim. Uz terasu od tridesetak mjesta, Basement u unutrašnjosti ima mjesta za još malo više gostiju. Ugodnu tamnu podrumsku atmosferu idealno upotpunjava crvena cigla, sa zidova dopire tihi jazz, konobari u urednim uniformama, spremni odgovoriti na svako pitanje. Na stol dolazi i maslinovo ulje Meneghetti, uskoro će se na meniju naći i domaći kruh, ali mi smo sad već duboko u vinskim pričama. Počelo se s Fakinom, kojeg smo odmah usporedili s Klinkom, zatim je došao Petric pošip, Josić chardonnay, Galić sauvignon blanc... Uz Jerković Mračaj se vraćam u dane kad smo obišli Imotski u potrazi za najboljom Kujundžušom i bacali kamenje u Crveno jezero. Uz Korak rose prebacujemo se na sjajan Buhač merlot (nikako otići na Vincekovo u Ilok), pa prelazimo na G&J, Gino i Jadranka – Tvoja i moja krv, vino posvećeno ljubavi, Bročku rič, znanstvenu fantastiku najljepšeg para među domaćim vinarima... I završavamo – Figuricom. O kojoj će se tek pričati i pisati.

U Basementu je pušenje zabranjeno, plate su vrhunske kvalitete, podrum se polako puni urbanom populacijom koja dolazi na čašu vina i razgovora nakon posla. Bogatiji za par novih imena i okusa, kao i barem jednim promilom u krvi, hodamo Ilicom do tramvajske postaje na Trgu. I Zagreb je malo mutniji i opet tako lijep. Zato, ne propustite navratiti u vinski podrum ili terasu u strogom centru metropole, s cijenama najnižim u poplavi novih wine barova, na tri minute od Bana... Basement je stvarno cool, vrijeme je da počnete ozbiljno uživati.


Za sve detalje o vinskoj listi bacite oko na njihovu stranicu, a najnovije vijesti i informacije pronađite na Facebooku. Vidimo se tamo, nakon posla...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju