1. Tiramisu, Italija
Ovaj talijanski desert ima vrlo dugu povijest i uživa ogromnu popularnost u čitavom svijetu. Njegovi osnovni sastojci Savoiardi i mascarpone datiraju iz 19. i 17. stoljeća, a raširenost tiramisua leži upravo u kvaliteti ova dva njima. Nema žene koja će ga odbiti!

2. Coq au vin, Francuska
Neki bi mogli doći u iskušenje i reći da je to u biti gulaš od peradi, Coq au vin se radi isključivo od pijetla. Ovo tipično francusko jelo, puno je okusa, elegantno, a Francuzi se kunu da sve kuhaju s ljubavlju. Nešto kao naša pašticada, uglavnom - mora se probati.

3. Fettuccine Alfredo, Italija
Svatko tko voli tjesteninu i bilo koji amaterski kuhar ima barem jednu bilježnicu s receptima s tjesteninom. Talijani će se naljutiti ako ne kušate ovo jednostavno i ukusno jelo koje ima tradiciju od gotovo 100 godina, a tjestenina je podebljana paprikom, pancetom, gljivama, slatkim vrhnjem... Mi smo već ogladnili…

4.Gulaš, Mađarska
Tradicionalno Mađarsko jelo, juha ili varivo koje se temelji na govedini, paprici, papru i luku. Postoje brojne vrste gulaša u koje se ubacuje i krumpir, rajčice, češnjak, kao i meso drugih životinja, a pokupili su ga i brojni izletnici i lovci na ovim prostorima. Kotlić s gulašem ili roštilj, pitanje je sad?

5. Schwarzwälder Kirschtorte (Schwarzwald torta), Njemačka
Njezina su posebnost višnje koje rastu u toj njemačkoj pokrajini, ali i starinski postupak pripreme čokoladnog biskvita, bogate kreme i višanja sa želatinom. Spoj čokolade, slatkog vrhnja i višanja malo koga će ostaviti ravnodušnim. Još ako je koji njemački pivkan pri ruci…

>>> Pročitajte kojih je to 5 jela kompletiralo naš TOP 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju