6. Bečki odrezak, Austrija
Wiener Schnitzel je nacionalno jelo u Austriji, a recept je preuzet i prilagođen u kuhinjama mnogih susjednih naroda. Jedna verzija kaže da je recept za ovu popularnu klopu iz sjeverne Italije u Austriju sredinom 19. stoljeća donio general Josip Radetzky. Postoje i tvrdnje da se Bečki odrezak priprema u Beču još od osamnaestog stoljeća. Sve tvrdnje kažu da ga djeca jednostavno – obožavaju! Još da je pommes-frittesa…
7. Pastel de Nata, Portugal
Ova krema datira još iz 18 stoljeća, a pripremali su je redovnici samostana u mjestu Santa Maria de Belém pored Lisabona. U to su vrijeme redovnici bjelanjke koristili za čišćenje odjeće i bistrenje vina, a žumanjke koji su im ostali koristili su u izradi slatkiša. Jeste li i vi pomislili na šaumšnite?
8. Chakhokhbili, Gruzija
Iako u svijetu manje poznata, gruzijska kuhinja obiluje jednostavnim i ukusnim receptima. Chakhokhbili je tradicionalno jelo, nekada rađeno od fazana, a danas i od sve peradi, ali najčešća je verzija - piletina. Chakhokhbili je vrsta gulaša sa začinima i umakom od rajčice, a lokalni kuhari tvrde da tajna leži u svježini sastojaka. Šteta što smo već odigrali utakmicu s Gruzijom…
9. Bündner Nusstorte, Švicarska
Bündner Nusstorte je nevjerojatno popularan desert, jer na njega otpada čak do 40 % prodaje pekarskih i slastičarskih proizvoda u Švicarskoj! Izmislio ga je pekar Fausto Pult 1926., a to je u biti torta punjena karamelom i orasima. Ako ste u Švicarskoj i ne volite klasičnu čokoladu…
10. Patatnik, Bugarska
Patatnik je tipično lokalno jelo rodopske regije, ali se priprema i u drugim dijelovima Bugarske. U nekim je područjima poznata i kao kashnitsa. To je ustvari pita od krumpira, luka, mente, sira i ponekad mesa. A tko jednom proba bugarsku kuhinju…