Jaja su najbolji izvori proteina, dobra za nadoknadu energije, zdravu kožu, kosu i nokte – kao i velik izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije u tijelu. Bjelanjak jajeta sastoji se uglavnom od proteina, a sadrži i vitamin B3, riboflavin (vitamin B2), klor, magnezij, kalij, natrij i sumpor. Bjelanjak sadrži oko 57 posto ukupnog udjela bjelančevina u jajetu. Bjelanjci su indikator koliko je jaje svježe. Rozi ili šareni bjelanjci pokazuju da je jaje pokvareno.

Boja kokoši određuje boju jajeta. Bijele kokoši najčešći su tip u SAD-u i nesu bijela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Razlike nema. Sva su jaja unutra ista.

Boja žumanjka ovisi o hrani koja se koristila za uzgoj kokoši.
Vrlo je važna termička obrada jaja. Adekvatnim hlađenjem, propisnim rukovanjem i termičkom obradom smanjuje se mogućnost zaraze. Konzumacija sirovih svježih i slabo termički obrađenih jaja ne preporučuje se kod trudnica, starijih osoba, male djece i svih oboljelih osoba kod kojih je oslabljen imunološki sustav. Preporučuje se pojesti do dva jaja tjedno

Nedavno je mladić za okladu pojeo 28 sirovih jaja. Osjetio je bol u želucu i umro. Liječnici još nisu otkrili uzrok smrti, ali jedna stvar je jasna: pretjerana količina jaja može biti opasna po zdravlje.

Dakle, oprezno s jajima, uživajte u njima, ali ne pretjerujte. Dok se mama ili supruga ne zaigraju kremšnitama ili nekom tortom… A što sad!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju