I u proljeće se može jako dobro jesti na žlicu, dapače. Uz sve nijanse zelene boje na policama trgovina i na tržnicama, možda još malo više želimo jesti zdravo, što suprotno predrasudama, ne mora značiti – ne fino. Pronašli smo recept za divnu, zasitnu, gustu juhu lude zelene boje koja vrišti "zdravlje", a kada je kušate, vi ćete vrištati: "Još!"

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom

Hrskavi prepečeni orasi makadamije povest će vas u pravu proljetnu zelenu raskoš – mladi špinat, brokula, edamame mahune i bogate arome luka, češnjaka limuna i vlasca… Ali nije sve samo (luk i) voda. Kvinoja će se pobrinuti da ova juha bude doista gusta, ali i zasitna, pa je bez straha možete poslužiti i kao čitav obrok.

Za pripremu zelene guste juhe trebat će vam 20 minuta, a za kuhanje još oko pola sata. Količina namirnica iz recepta dat će četiri porcije fine juhe koja je i veganska i niskokalorična i bez glutena.

Sastojci za zelenu gustu juhu:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • 1 glavica smeđeg luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 čajne žličice limunove korice, sitno naribane
  • 50 g kvinoje, isprane i ocijeđene, ocijediti
  • 2 kocke povrtnog temeljca
  • 350 g brokule, narezane na cvjetiće
  • 300 g smrznutog graška
  • 200 g smrznutih edamame mahuna
  • 80 g mladog špinata
  • 45 g makadamije, nasjeckane i pržene
  • svježi vlasac, nasjeckan, za posluživanje

Priprema zelene super juhe:

  1. Zagrijte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte, povremeno miješajući, 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte 2 zgnječena češnja češnjaka i sitno naribanu limunovu koricu. Pirjajte uz miješanje 1 minutu ili dok ne zamiriši. Dodajte 50 grama kvinoje, isprane i ocijeđene i 500 mililitara vode. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 10 minuta ili dok kvinoja gotovo ne omekša.
  2. Otopite 2 kocke povrtnog temeljca u 500 mililitara vode i zakuhajte. Dodajte brokulu i smrznuti grašak. Pirjajte, djelomično poklopljeno, 5-10 minuta ili dok brokula ne omekša. Dodajte smrznute edamame mahune i pirjajte 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte mladi špinat. Ostavite sa strane 5 minuta da se ohladi.
  3. U serijama izmiksajte juhu i povrće u blenderu dok ne dobijte glatku i gustu smjesu.
  4. Podijelite juhu u zdjelice za posluživanje. Pospite prženim orasima makadamije i sjeckanim vlascem. Po želji dodajte i feta sira, maslinova ulja ili druge orašaste plodove.