I u proljeće se može jako dobro jesti na žlicu, dapače. Uz sve nijanse zelene boje na policama trgovina i na tržnicama, možda još malo više želimo jesti zdravo, što suprotno predrasudama, ne mora značiti – ne fino. Pronašli smo recept za divnu, zasitnu, gustu juhu lude zelene boje koja vrišti "zdravlje", a kada je kušate, vi ćete vrištati: "Još!"
Hrskavi prepečeni orasi makadamije povest će vas u pravu proljetnu zelenu raskoš – mladi špinat, brokula, edamame mahune i bogate arome luka, češnjaka limuna i vlasca… Ali nije sve samo (luk i) voda. Kvinoja će se pobrinuti da ova juha bude doista gusta, ali i zasitna, pa je bez straha možete poslužiti i kao čitav obrok.
Za pripremu zelene guste juhe trebat će vam 20 minuta, a za kuhanje još oko pola sata. Količina namirnica iz recepta dat će četiri porcije fine juhe koja je i veganska i niskokalorična i bez glutena.
Sastojci za zelenu gustu juhu:
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
- 1 glavica smeđeg luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 2 čajne žličice limunove korice, sitno naribane
- 50 g kvinoje, isprane i ocijeđene, ocijediti
- 2 kocke povrtnog temeljca
- 350 g brokule, narezane na cvjetiće
- 300 g smrznutog graška
- 200 g smrznutih edamame mahuna
- 80 g mladog špinata
- 45 g makadamije, nasjeckane i pržene
- svježi vlasac, nasjeckan, za posluživanje
Priprema zelene super juhe:
- Zagrijte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte, povremeno miješajući, 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte 2 zgnječena češnja češnjaka i sitno naribanu limunovu koricu. Pirjajte uz miješanje 1 minutu ili dok ne zamiriši. Dodajte 50 grama kvinoje, isprane i ocijeđene i 500 mililitara vode. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 10 minuta ili dok kvinoja gotovo ne omekša.
- Otopite 2 kocke povrtnog temeljca u 500 mililitara vode i zakuhajte. Dodajte brokulu i smrznuti grašak. Pirjajte, djelomično poklopljeno, 5-10 minuta ili dok brokula ne omekša. Dodajte smrznute edamame mahune i pirjajte 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte mladi špinat. Ostavite sa strane 5 minuta da se ohladi.
- U serijama izmiksajte juhu i povrće u blenderu dok ne dobijte glatku i gustu smjesu.
- Podijelite juhu u zdjelice za posluživanje. Pospite prženim orasima makadamije i sjeckanim vlascem. Po želji dodajte i feta sira, maslinova ulja ili druge orašaste plodove.
5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća +0