Nakon krumpira i luka od priloga Hrvati najviše konzumiraju rajčicu, i moramo reći da ju volimo u svim oblicima i stanjima, ukuhanu u umaku, svježu u salati, na pizzi ili samo svježu narezanu, kao prilog svakom roštilju koji se ponekad pojede dok nestrpljivo čekamo da se meso ispeče. Šarene Rajska rajčice inspirirale su nas za tri recepta idealna za ''sačekuše'', za trenutke dok čekamo da meso izađe s roštilja, ali i za one kada je meso na stolu, za prijatelje vegetarijance ili one koji se na roštilju boje ostati gladni.

Pikantne i sočne Sunstream rajčice te slatke i šarene Bumblebee idealne su za aromatičnu foccaciu ili da se prigrizu usput, skladne okusom Harmony i zadivljujuće bojom aromatične Campari rajčice dat će svježinu prženom kruhu s roštilja i stvoriti ukusne bruskete, dok će Kumato rajčica poznata po svojoj smećkastoj boji i intenzivnom slatkom okusom dati poseban okus gazpachu koji će pasati kao osvježavajuće predjelo roštilju ili za vraćanje u život onih koji su večer prije pretjerali u tulumarenju.

Rajčice na tri načina zbog kojih će svi zaboraviti na ćevape ili krmiće Rajčice na tri načina zbog kojih će svi zaboraviti na ćevape ili krmiće (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Svaka vrsta rajčice odlično će se uklopiti u jelo koje bi trebalo biti uvertira mesu, ali vjerujemo da će s Rajska rajčicama postati ona zbog kojih ćete zaboraviti na ćevape ili krmiće. Vjerojatno zbog slatkog i ukusnog okusa rajčice kakav je nekad bio i intenzivnog mirisa kakav su imale samo rajčice iz bakina vrta, a takve su upravo zbog načina uzgoja iz kakvog su potekle. 

Za uzgoj Rajska rajčice ne koriste se nikakva kemijska sredstva, već biološka zaštita, odnosno u nasade se unosi prirodni neprijatelj štetnika poput mušica i raznih životinjica, dok čak 10.000 bumbara oprašuje cvjetove njihove rajčice. Pažljivom brigom punom ljubavi zriju do savršenstva.

Gazpacho Gazpacho (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Svaka je biljka bitna i svakodnevno kontrolirana i u takvom sustavu nema potrebe za kemijskom zaštitom bilja ili straha od zagađenja rajčice, vode i okolnih tala.

Zato na sljedećem roštilju ne propustite isprobati sve oblike i vrste Rajska rajčice u ova tri recepta s mirisom ljeta, od kojih većinu možete napraviti to jutro ili večer prije i u njima uživati s društvom na roštiljanju.

Osvježavajući gazpacho s tri vrste rajčice

Gazpacho s Rajska rajčicama Gazpacho s Rajska rajčicama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Hladna juha od svježe rajčice i drugog sirovog povrća idealna je za tople ljetne dane. Mi smo za njezinu pripremu iskoristili tri vrste aromatičnih i slatkih Rajska rajčica. Osim kao osvježenje, to jelo služi i kao svojevrsni aperitiv jer potiče rad žlijezda slinovnica i priprema vas na slastan drugi obrok. Napravite ju u 10 minuta i dobro ohladite, a zatim poslužite u tanjurima ili pak čašicama za rakiju pa je možete ''trznuti'' prije nego što meso stigne na stol.

Sastojci za juhu za 6 do 8 osoba:

4 Rajska rajčice Kumato
5 Rajska rajčica Campari
4 Rajska rajčice Harmony
1 svježi krastavac
2 režnja češnjaka
1 crvena paprika
6-7 listića bosiljka
maslinovo ulje
2 žlice aceta basamica
sol i papar po želji

Gazpacho Gazpacho (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:
1. Sve povrće narežite na komadiće, a krastavcima najprije odstranite sjemenke. Volite li ljuto, možete ubaciti i jednu jalapeno papričicu.

2. Stavite u blender, dodajte bosiljak, sol i papar po želji te izmiksajte u glatku juhu.

3. Dodajte dvije žlice maslinova ulja i dvije aceta balsamica te blendajte još kratko.

4. Poslužite s nekoliko kapi maslinova ulja. Uživajte u juhi od koje će vam narasti zazubice.

 

Šarena i aromatična foccacia

Foccacia s Rajska rajčicama Foccacia s Rajska rajčicama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I foccaciu možete napraviti dan prije, a nekoliko dizanja tijesta vrijedit će svaku minutu kada na roštilju svi budu hvalili vašu aromatičnu pogaču zbog koje će zaboraviti na meso. Voljet će je i djeca, ali i oni koji na roštilju čupkaju krajce kruha dok čekaju meso.

Sastojci:
300 g glatkog brašna (+ dodatnih 100 – 150 g brašna za miješenje)
6 g suhog ili 20 g svježeg kvasca (+ žličica brašna, žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje)
180 ml mlake vode
2 žlice maslinova ulja

15-ak Rajska rajčica Sunstream i Bumblebee
2 do 3 grančice svježeg ružmarina
krupna morska sol
maslinovo ulje

Foccacia s Rajska rajčicama Foccacia s Rajska rajčicama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:
1. Aktivirajte kvasac tako da u zdjelicu stavite svježi kvasac, šećer i brašno pa zalijete mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

2. U zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 30 minuta do sat vremena.

3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte uzdiglo tijesto u kvadrat ili krug veličine pleha u kojem ćete peći focacciu pa ga prebacite na namašćeni pleh premazan maslinovim uljem i ostavite da se još malo diže.

Foccacia sa šarenim Rajska rajčicama Foccacia sa šarenim Rajska rajčicama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

4. Pripremite dodatke za foccaciu. Sunstream Rajska rajčice narežite na pola, odvojite žute, narančaste, duguljaste crvene i ostale raznobojne male rajčice iz čašice s Rajska rajčicama Bumblebee. Mokrim rukama napravite prstom rupice u tijestu pa u njih ravnomjerno poslažite rajčice i natrgano začinsko bilje. Sve pošpricajte maslinovim uljem i ostavite da se diže još 15-20 minuta.

5. Na samom kraju sve pospite krupnom morskom solju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite 25-30 minuta. Poslužite toplo, narezano na veće komade.

 

Slasne bruskete s više vrsta rajčica

Bruskete s Rajska rajčicama Bruskete s Rajska rajčicama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Iako se kruh na roštiljanju obično na rešetku stavlja na kraju, prošvercajte na gril nekoliko šnita i dok čekate meso, složite društvu bruskete uz koje ćete lakše čekati glavno jelo. Bruskete sa šarenim nadjevom od rajčice idealna su ljetna večera, brunch ili međuobrok koji se odlično uklopi na svakom roštiljanju.

Sastojci:
3 Rajska rajčice Harmony
7 Rajska rajčica Campari (crvenih i žutih)
svježi bosiljak
sol, papar
maslinovo ulje

Bruskete sa šarenom salsom Bruskete sa šarenom salsom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:
1. Na roštilj stavite nekoliko šnita kruha i pecite dok ne dobijete zlatne tragove od rešetke.

2. Još topao kruh natrljate češnjakom i poprskajte s nekoliko kapi maslinova ulja.

3. Rajčice narežite na sitne kockice i usitnite bosiljak. Sve skupa začinite solju i paprom pa odstranite višak vode.

4. Stavite malo smjese na svaki kruščić i uživajte u toplo-hladnom zalogaju.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Rajska rajčica po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju