Sve je vruće u MasterChef kuhinji. Novi izazov dobro je oznojio kandidate, a ovog puta su se najviše namučile Ana Antunović i Ema Baniček u eliminacijskom izazovu.
Svi koji ne propuštate naučiti nove stvari uz MasterChef već znate kako je show napustila simpatična Ema, koju su iz nastavka natjecanja "izbacili" preukusni ražnjići. A kako pripremiti yakitori pile, odnosno cijelo rastrančirano pile staviti na štap i žar, komad po komad, odnosno korak po korak objasnio je chef Marin Medak, čije vam upute donosimo u nastavku.
Pa krenimo u pripremu 16 ražnjića sa 16 različitih dijelova piletine - od vrata do trtice... a ako vam treba podsjetnik i pomoć chefa Marina Medaka slobodno besplatno pogledajte epizodu ovdje.
Yakitori pile
Sastojci:
Cijelo pile
Mirin
Umak od soje
Sake
Smeđi šećer
Vlasac
Kajenski papar
Japanski papar
Crni papar
Mladi luk
Wasabi
Bamija
Shichimi začini
Misuno salata
Sol
Priprema:
Trančirati pile:
1. Izvaditi iznutrice i posušiti pile s papirnatim ručnicima.
2. Odvojiti rep.
3. Odvojiti batak i zabatak prateći linije između mišića. Kad se dođe do zgloba, obrezati oyster steak pa slomiti zglob i lagano obrezati sve mišiće s kostiju.
4. Izrezati potrbušinu s kožom i mišićima.
5. Oguliti kožu s prsa. Krila s prsima odvojiti.
6. Mali file od prsa malo zarezati i oguliti od kostiju.
7. Hrskavicu odrezati pri kosti.
8. Odvojiti kožu od vrata.
9. Odvojiti meso s leđa.
10. Izfiletirati meso s gornje i donje strane vrata.
11. Na iznutricama ukloniti tvrđe dijelove.
Teriyaki umak:
1. Tri jednaka dijela mirina, umaka od soje i sakea staviti kuhati. Dodati smeđi šećer i izreducirati do željene gustoće.
Yakitori ražnjići
Piletinu otkostiti i ukloniti tetive za daljnje potrebe pa napraviti:
1. Ražnjić od vrata.
2. Ražnjić od hrskavice.
3. Ražnjić od oyster steaka.
4. Ražnjić od jetre.
5. Ražnjić od želuca.
6. Ražnjić od prsa (između dodati loj).
7. Ražnjić od srca.
8. Ražnjić od malih bataka sa zelenim dijelom mladog luka.
9. Ražnjić od krilca tranširanog s kostima.
10. Ražnjić od repa.
11. Ražnjić od kože s mladim lukom.
12. Ražnjić od batka s mladim lukom.
13. Ražnjić od zabatka bez kože s mladim lukom.
14. Ražnjić of filea od prsa s wasabijem.
15. Ražnjić od mesa s leđa s mladim lukom.
16. Ražnjić od bamije.
Sve ispeći na binchotan ugljenu i hibachi roštilju. Servirati sa shichimi začinima i teriyaki umakom.