Hachis Parmentier je klasično jelo francuske kuhinje koje obuhvaća složenac od pire krumpira i mljevene junetine. Riječ je o svojevrsnoj verziji engleske pastirske pite.
Ako ne jedete meso ili ste odlučili smanjiti unos hrane životinjskog porijekla, možete napraviti i vegetarijansku verziju ovoga jela.
Umjesto mljevenog mesa poslužite se opojnom kombinacijom sezonskog povrća – od mrkvi do tikvica. Dakako, sve sastojke potrebno je dobro začiniti s tajnim sastojkom francuske kuhinje – maslacem i s mnoštvo sira.
Sastojci za vegetarijansku verziju francuske pastirske pite:
Sastojci za pire od krumpira:
- 1 kg krumpira
- 165 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- sol i papar po želji
Sastojci za nadjev:
- 500 g nasjeckanih tikvica
- 165 ml povrtnog temeljca
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 mrkve
- 1 poriluk
- sol i papar po želji
- 200 g naribanog sira za posipanje složenca
Priprema vegetarijanske verzije francuske pastirske pite:
- Krumpir ogulite i narežite na kocke otprilike iste veličine. Stavite ih u vodu, a kad voda zavrije kuhajte ih oko 15 do 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- Ocijedite vodu, a krumpire zgnječite u pire. U njih postupno dodajte zagrijano mlijeko i komadiće maslaca sa sobne temperature. Sve zajedno pomiješajte te posolite i popaprite po želji.
- U srednje velikom loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte mrkvu narezanu na manje kocke i poriluk. Pirjajte zajedno oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
- Na pola pirjanja dodajte i sitno nasjeckane tikvice te nastavite pirjati sve zajedno još oko pet minuta.
- Podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta dok ne ispari većina tekućine. Posolite i popaprite po želji.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Namastite vatrostalnu posudu, pa na dno razmažite smjesu na bazi mrkve, poriluka i tikvica.
- Preko povrća ravnomjerno premažite pire krumpir, a sve zajedno posipajte s naribanim sirom.
- Pecite u pećnici dok se sir ne rastopi, a krumpir ne dobije zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!