Hachis Parmentier je klasično jelo francuske kuhinje koje obuhvaća složenac od pire krumpira i mljevene junetine. Riječ je o svojevrsnoj verziji engleske pastirske pite.

Ako ne jedete meso ili ste odlučili smanjiti unos hrane životinjskog porijekla, možete napraviti i vegetarijansku verziju ovoga jela.

Umjesto mljevenog mesa poslužite se opojnom kombinacijom sezonskog povrća – od mrkvi do tikvica. Dakako, sve sastojke potrebno je dobro začiniti s tajnim sastojkom francuske kuhinje – maslacem i s mnoštvo sira.

Slika nije dostupna Hrana i piće Vegetarijanska musaka: Recept za fini grčki složenac bez grama mljevenog mesa

Sastojci za vegetarijansku verziju francuske pastirske pite:

Sastojci za pire od krumpira:

  • 1 kg krumpira
  • 165 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • sol i papar po želji

Sastojci za nadjev:

  • 500 g nasjeckanih tikvica
  • 165 ml povrtnog temeljca
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • sol i papar po želji
  • 200 g naribanog sira za posipanje složenca

Slika nije dostupna Hrana i piće "Zimska musaka": Recept za sočni složenac od krumpira, kiselog kupusa i špeka

Priprema vegetarijanske verzije francuske pastirske pite:

  1. Krumpir ogulite i narežite na kocke otprilike iste veličine. Stavite ih u vodu, a kad voda zavrije kuhajte ih oko 15 do 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
  2. Ocijedite vodu, a krumpire zgnječite u pire. U njih postupno dodajte zagrijano mlijeko i komadiće maslaca sa sobne temperature. Sve zajedno pomiješajte te posolite i popaprite po želji.
  3. U srednje velikom loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte mrkvu narezanu na manje kocke i poriluk. Pirjajte zajedno oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
  4. Na pola pirjanja dodajte i sitno nasjeckane tikvice te nastavite pirjati sve zajedno još oko pet minuta.
  5. Podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta dok ne ispari većina tekućine. Posolite i popaprite po želji.
  6. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  7. Namastite vatrostalnu posudu, pa na dno razmažite smjesu na bazi mrkve, poriluka i tikvica.
  8. Preko povrća ravnomjerno premažite pire krumpir, a sve zajedno posipajte s naribanim sirom.
  9. Pecite u pećnici dok se sir ne rastopi, a krumpir ne dobije zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju