Bešamel, bijeli umak ili sauce blanche popularno je jelo francuske kuhinje koje se priprema od mlijeka, brašna, maslaca i soli.
U bešamelu možete uživati čak i ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla. Umjesto mlijeka upotrijebite biljnu alternativu od soje, a maslac zamijenite uljem.
Umak će imati bolji okus ako u njega dodate i malo muškatnog oraščića i prehrambenog kvasca, a po želji možete staviti i nešto češnjaka u prahu.
Sastojci za veganski bešamel:
- 600 ml biljne zamjene za mlijeko od soje
- 80 g brašna
- 60 ml biljnog ulja
- 1 luk
- 1 lovorov list
- 1 štapić cimeta
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- crni papar u zrnu po želji
- sol po želji
Priprema:
- Ugrubo narežite očišćeni luk i stavite ga u biljnu zamjenu za mlijeko od soje zajedno sa štapićem cimeta, lovorovim listom i paprom u zrnu.
- Zagrijte biljnu zamjenu za mlijeko na štednjaku. Kada tekućina zavrije, uklonite lončić s vatre i pustite da se okusi sljube.
- Zagrijte ulje u većoj tavi ili manjem lončiću na umjerenoj temperaturi. Dodajte brašno i miješajte dok se sastojci ne povežu. Pirjajte sve zajedno oko dvije minute uz neprestano miješanje.
- Procijedite aromatiziranu biljnu zamjenu za mlijeko te postupno dodajte u brašno. Nastavite žustro miješati smjesu da izbjegnete pojavu bilo kakvih grudica.
- Dodajte prehrambeni kvasac, muškatni oraščić i češnjak u prahu. Posolite i popaprite po želji.
- Kada se umak zgusne, uklonite ga s vatre i upotrijebite dalje u željenom receptu. Dobar tek!
Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira +1