Musaka ili moussaka grčki je specijalitet koji se obično priprema od umaka od rajčice, mljevene junetine i patlidžana, a katkad i s dodatkom krumpira.

Ovaj grčki složenac nemoguće je zamisliti i bez jednostavnog bijelog umaka bešamel, a koji se priprema od mlijeka, brašna i ulja.

U musaki možete uživati čak i ako ne jedete mljevenu junetinu i druge namirnice životinjskog porijekla.

Na Svjetski dan bez mesa donosimo vam recept za vegansku verziju musake od leće s veganskim bešamelom za koji recept možete pronaći ovdje.

Sastojci:

  • 400 g sjeckanih rajčica iz konzerve
  • 250 ml crvenog vina
  • 200 g suhe zelene leće
  • 5 g sušenih gljiva
  • 3 velika patlidžana
  • 3 srednje velika krumpira
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1,5 žlica koncentrata rajčice
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 lovorov list
  • ½ žlice balzamičnog octa
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • malo šećera po želji
  • veganski bešamel

Priprema:

  1. Prelijte pola litre vruće vode preko sušenih gljiva i ostavite sa strane da se namaču.
  2. U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk oko pet do šest minuta dok ne počne dobivati lijepu zlatnosmeđu boju.
  3. Dodajte protisnuti češnjak i nastavite pirjati sve zajedno još oko jedne minute.
  4. Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte sve zajedno i pirjate oko jedne minute.
  5. Podlijte tavu vinom, nasjeckanim rajčicama, balzamičnim octom i tekućinom u kojoj su se namakale sušene gljive.
  6. Dodajte zelenu leću, origano, lovorov list, namočene gljive.
  7. Kada tekućina zavrije, začinite sa solju i paprom. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko jedan sat dok se leća ne skuha, a umak ne zgusne.
  8. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  9. Ogulite krumpir, narežite ga na tanke kriške debljine oko pola centimetra. Premažite krumpir s malo ulja i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
  10. Pecite krumpir oko pola sata.
  11. Patlidžan narežite po dužini na kriške veličine oko jednog centimetara. Posolite ih, premažite s malo ulja i stavite na lim za pečenje. Pecite ih oko 20 minuta.
  12. Kad je povrće ispečeno, smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
  13. Složite musaku: na dno duboke pravokutne posude za pečenje posložite pečeni krumpir u jednom sloju, preko njega posložite pečene patlidžane, dodajte umak od rajčice i leće, a preko svega premažite veganski bešamel.
  14. Pecite u pećnici oko 30 minuta, odnosno dok vrh ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
  15. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju