Musaka ili moussaka grčki je specijalitet koji se obično priprema od umaka od rajčice, mljevene junetine i patlidžana, a katkad i s dodatkom krumpira.
Ovaj grčki složenac nemoguće je zamisliti i bez jednostavnog bijelog umaka bešamel, a koji se priprema od mlijeka, brašna i ulja.
U musaki možete uživati čak i ako ne jedete mljevenu junetinu i druge namirnice životinjskog porijekla.
Na Svjetski dan bez mesa donosimo vam recept za vegansku verziju musake od leće s veganskim bešamelom za koji recept možete pronaći ovdje.
Sastojci:
- 400 g sjeckanih rajčica iz konzerve
- 250 ml crvenog vina
- 200 g suhe zelene leće
- 5 g sušenih gljiva
- 3 velika patlidžana
- 3 srednje velika krumpira
- 2-3 češnja češnjaka
- 1,5 žlica koncentrata rajčice
- 1 luk
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 lovorov list
- ½ žlice balzamičnog octa
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- malo šećera po želji
- veganski bešamel
Priprema:
- Prelijte pola litre vruće vode preko sušenih gljiva i ostavite sa strane da se namaču.
- U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk oko pet do šest minuta dok ne počne dobivati lijepu zlatnosmeđu boju.
- Dodajte protisnuti češnjak i nastavite pirjati sve zajedno još oko jedne minute.
- Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte sve zajedno i pirjate oko jedne minute.
- Podlijte tavu vinom, nasjeckanim rajčicama, balzamičnim octom i tekućinom u kojoj su se namakale sušene gljive.
- Dodajte zelenu leću, origano, lovorov list, namočene gljive.
- Kada tekućina zavrije, začinite sa solju i paprom. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko jedan sat dok se leća ne skuha, a umak ne zgusne.
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Ogulite krumpir, narežite ga na tanke kriške debljine oko pola centimetra. Premažite krumpir s malo ulja i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
- Pecite krumpir oko pola sata.
- Patlidžan narežite po dužini na kriške veličine oko jednog centimetara. Posolite ih, premažite s malo ulja i stavite na lim za pečenje. Pecite ih oko 20 minuta.
- Kad je povrće ispečeno, smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
- Složite musaku: na dno duboke pravokutne posude za pečenje posložite pečeni krumpir u jednom sloju, preko njega posložite pečene patlidžane, dodajte umak od rajčice i leće, a preko svega premažite veganski bešamel.
- Pecite u pećnici oko 30 minuta, odnosno dok vrh ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
- Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira +1