Menemen je tradicionalno tursko jelo od rajčica i paprika pripremljenih na sličan način kao što se kod nas radi šporka šalša uz dodatak jaja. Ovisno o ukusima iza štednjaka, okus se može pojačati i sirom ili sudžukom. Često se jede za doručak, a priprema li se za ručak, uobičajeno je dodati i luka.

Sastojci za menemen:

4 jaja
komadić korijena đumbira
4 češnja češnjaka
1 luk
2 veće rajčice
1/2 šalice umaka od rajčice
1/2 ljute papričice
1/2 paprike
2 žličice mljevene paprike
1/2 žličice origana
sol, papar, maslinovo ulje, vlasac

Priprema:

1. Blanširajte rajčice pa ih ogulite.

2. Zagrijte ulje u tavi, dodajte nasjeckani češnjak i đumbir pa pirjajte dok ne omekša, a onda ubacite i sjeckani luk. Kad postane staklast, ubacite i paprike.

3. Dodajte narezane rajčice i ostavite dvije minute pa ubacite i pire od rajčica i ostale začine osim vlasca.

4. Kad se rajčice skuhaju, razbijte jedno po jedno jaje u tavu i tek nakon desetak sekundi lagano ih umiješajte u smjesu.

5. Poslužite s vlascem.

Mount Michael Zanimljivosti Kakvo otkriće! Vatreno jezero u kojem se temperatura penje do 1279 °C