Menemen je tradicionalno tursko jelo od rajčica i paprika pripremljenih na sličan način kao što se kod nas radi šporka šalša uz dodatak jaja. Ovisno o ukusima iza štednjaka, okus se može pojačati i sirom ili sudžukom. Često se jede za doručak, a priprema li se za ručak, uobičajeno je dodati i luk.

Sastojci za menemen:

  • 4 jaja
  • komadić korijena đumbira
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 2 veće rajčice
  • 1/2 šalice umaka od rajčice
  • 1/2 ljute papričice
  • 1/2 paprike
  • 2 žličice mljevene paprike
  • 1/2 žličice origana
  • sol, papar, maslinovo ulje, vlasac

Priprema menemena:

  1. Blanširajte rajčice pa ih ogulite.
  2. Zagrijte ulje u tavi, dodajte nasjeckani češnjak i đumbir pa pirjajte dok ne omekšaju, a onda ubacite i sjeckani luk. Kad postane staklast, ubacite i paprike.
  3. Dodajte narezane rajčice i ostavite dvije minute pa ubacite i pire od rajčica i ostale začine osim vlasca.
  4. Kad se rajčice skuhaju, razbijte jedno po jedno jaje u tavu i tek nakon desetak sekundi lagano ih umiješajte u smjesu.
  5. Poslužite s vlascem.

Mount Michael Zanimljivosti Kakvo otkriće! Vatreno jezero u kojem se temperatura penje do 1279 °C

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju