Menemen je tradicionalno tursko jelo od rajčica i paprika pripremljenih na sličan način kao što se kod nas radi šporka šalša uz dodatak jaja. Ovisno o ukusima iza štednjaka, okus se može pojačati i sirom ili sudžukom. Često se jede za doručak, a priprema li se za ručak, uobičajeno je dodati i luk.
Sastojci za menemen:
- 4 jaja
- komadić korijena đumbira
- 4 češnja češnjaka
- 1 luk
- 2 veće rajčice
- 1/2 šalice umaka od rajčice
- 1/2 ljute papričice
- 1/2 paprike
- 2 žličice mljevene paprike
- 1/2 žličice origana
- sol, papar, maslinovo ulje, vlasac
Priprema menemena:
- Blanširajte rajčice pa ih ogulite.
- Zagrijte ulje u tavi, dodajte nasjeckani češnjak i đumbir pa pirjajte dok ne omekšaju, a onda ubacite i sjeckani luk. Kad postane staklast, ubacite i paprike.
- Dodajte narezane rajčice i ostavite dvije minute pa ubacite i pire od rajčica i ostale začine osim vlasca.
- Kad se rajčice skuhaju, razbijte jedno po jedno jaje u tavu i tek nakon desetak sekundi lagano ih umiješajte u smjesu.
- Poslužite s vlascem.