Tim znanstvenika otkrio je iznimno rijedak fenomen u udaljenom i nepristupačnom podantarktičkom pojasu. Jezero lave na arhipelagu Južni Sandwich tek je osmo otkriveno na planetu.

Na Zemlji je oko 1500 vulkanskih kopnenih vulkana, ali usprkos raširenom mišljenju da se u njima krčka vatrena lava, ima ih manje nego što se može nabrojiti na prste obje ruke.

Analizom geotermalnih anomalija koje su stručnjaci uočili na satelitskim snimkama otoka Saunders u krateru planine Mount Michael otkrili su jezero lave promjera od 90 do 215 metara gdje se temperatura kreće od 989 do 1279 °C. 

Saunders Island False Colour Landsat-8 images Saunders Island False Colour Landsat-8 images (Foto: British Antarctic Survey)

“Oduševljeni smo što smo otkrili tako izvanrednu geološku značajku na Britanskom prekomorskom teritoriju. Identificiranje jezera lave poboljšalo je naše razumijevanje vulkanske aktivnosti i opasnosti na udaljenom otoku, a pomoglo nam je i razviti tehnike za praćenje vulkana iz svemira", ispričao je geolog Alex Burton-Johnson iz British Antarctic Surveyja.

Kravice Putovanja Hercegovačke Plitvice: Nestvarno lijepo kupalište blizu granice s Hrvatskom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju