Savršeno pečeni krumpiri iz pećnice izvor su mnogih kulinarskih frustracija. Većina želi hrskave krumpire s mekom unutrašnjošću koji krckaju pod zubima, a potom se rastope u ustima. No to nije lako postići. Ipak, postoje dvije stvari koje vam u tome mogu pomoći.
- Uvijek narežite krumpir na otprilike jednake dijelove kako bi se termički obradili u isto vrijeme.
- Nemojte pretrpavati lim za pečenje krumpirom jer se svi komadi neće dobro ispeći.
- Također, poželjno je skuhati krumpir dopola prije nego što ga stavite u pećnicu.
Profesionalni kuhari tvrde da će krumpiri biti hrskaviji ako ih prvo djelomično skuhate u alkalnoj vodi, točnije u vodi u koju ste dodali žlicu sode bikarbone.
Što trebate napraviti?
Očistite, ogulite i narežite krumpir na kocke iste veličine. Stavite ih u zagrijanu vodu u loncu koju ste posolili i kojoj ste dodali jednu žlicu sode bikarbone odnosno oko 4 grama. Jedna žlica sode bikarbone dovoljna je za dvije litre vode i dva kilograma krumpira.
Kada voda zakuha, kuhajte krumpire desetak minuta. Krumpir neće biti skuhan do kraja, ali nožem ćete moći djelomično proći kroz površinu tog gomoljastog ploda.
Dok se krumpir kuha, u drugom loncu zagrijte željenu masnoću sa začinskim biljem. Na niskoj temperaturi zagrijte biljno ulje, pačju ili svinjsku mast te dodajte grančice ružmarina, nekoliko češnjeva češnjaka i nešto papra.
Pustite da začini otpuste svoju aromu u masnoću. Kada ste zadovoljni okusom, procijedite začine iz ulja i stavite ga sa strane.
Kad je krumpir dopola kuhan, dobro ga ocijedite, pomiješajte s aromatiziranim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
Pecite ih oko sat vremena, odnosno dok ne postanu hrskavi. Na pola pečenja ih protresite i okrenite u pećnici. Dobar tek!