Ako ste od onih koji ne priznaju tortu bez najmanje tri sloja, ovo je recept za vas. I ako ste od onih koji ne priznaju kolače bez čokolade - i za vas. A i za ljubitelje kikirikija. Alergičari, žao nam je... doći ćete i vi na red.
Recept za bogatu tortu od čokolade
Priprema torte od čokolade i kikiriki-maslaca zvuči kompliciranije nego što doista jest, pa nemojte da vas dugi postupak u nastavku obeshrabri. Kod ove torte oduševilo nas je bogatstvo okusa i tri različite teksture koje se tako savršeno prožimaju u svakom zalogaju.
Ova će torta savršeno pasati u svim prigodama, a ako ste dovoljno hrabri, ukrasite je slanim kikirikijem koji će još bolje naglasiti okus čokolade. Znate kako veliki slastičari kažu: temelj svakog dobrog deserta je - sol. Probajte i uživajte! ;)
Sastojci za tortu od čokolade i kikiriki-maslaca:
Za biskvit:
- 2 šalice plus 2 žlice šećera
- 1 3/4 šalice brašna
- 3/4 šalice plus 2 žlice kakaa u prahu
- 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 1/2 čajne žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice biljnog ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3/4 šalice plus 2 žlice kipuće vode
Za hrskavi sloj:
- 1/3 šalice nasjeckanih badema
- 1/2 šalice šećera u prahu
- 2 veća bjelanjka
- 1 žlica šećera
- 1/2 šalice slanog prženog kikirikija, grubo nasjeckanog
- 1 šalica maslaca od kikirikija
- 2 žlice neslanog maslaca, omekšalog
- 85 g mliječne čokolade, nasjeckane na komadiće
- 1 šalica ekspandirane riže
Za kremu:
- 570 g mliječne čokolade, nasjeckane
- 1 3/4 šalice plus 2 žlice slatkog vrhnja, zagrijanog
Za ukrašavanje:
- slani kikiriki, po želji
Priprema torte od čokolade i kikiriki-maslaca:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje dimenzija 23 x 33 centimetra i pospite ga brašnom.
- U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi umutite jaja, mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte mokre sastojke u zdjelu sa suhima pa dodajte i kipiću vodu. Izlijte tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i pecite oko 50 minuta. Provjerite drvenom čačkalicom je li biskvit pečen: zabodite je u sredinu i ako iziđe čista – biskvit je gotov. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.
- Preokrenite tortu na radnu površinu. Pažljivo je prerežite napola da dobijete dva tanja biskvita. Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva.
- Položite komad papira za pečenje u lim. U blenderu izmiksajte bademe sa šećerom u prahu da dobijete brašnastu smjesu. U zdjeli električnom miješalicom tucite bjelanjke srednjom brzinom dok ne dobijete mekani snijeg. Dodajte šećer i tucite dok snijeg ne postane čvrst. Silikonskom špatulom umiješajte brašno od badema i šećera u snijeg. Izlijte snijeg u lim za pečenje i lijepo ga raširite od ruba do ruba. Po vrhu posipajte nasjeckani kikiriki. Pecite oko 20 minuta, dok bjelanjak lagano ne porumeni i ne očvrsne. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
- Zakuhajte vodu i na lonac u koji se kuha stavite zdjelu s kikiriki-maslacem, maslacem i mliječnom čokoladom da se otope. Neprestano miješajte dok ne dobijete ravnomjernu i glatku smjesu. Maknite s vatre i umiješajte ekspandiranu rižu. Rasporedite smjesu po pečenim bjelanjcima i stavite u zamrzivač da se potpuno ohladi.
- Ponovno zakuhajte vodu i na lonac u kojem se kuha stavite zdjelu u kojoj ćete otopiti čokoladu za kremu. U otopljenu čokoladu ulijte slatko vrhnje. Dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu. Stavite u hladnjak na sat vremena da se zgusne.
- Stavite donji sloj biskvita prerezanom stranom prema gore na veliku dasku i premažite ga trećinom kreme. Na biskvit izvrnite sloj od bjelanjka pa skinite papir za pečenje. Premažite polovicom preostale kreme. Poklopite drugim biskvitom i stavite tortu u hladnjak da se stegne, najmanje sat vremena. Ohlađenu tortu premažite preostalom kremom i ponovno vratite u hladnjak. Po želji ukrasite slanim kikirikijem.
Najbolja torta od čokolade i karamele: Meksički desert koji je tako dobar da se udomaćio po cijelom svijetu
+0