Kada vam ponestane inspiracije za nova jela, držite se svježeg i sezonskog. Iako u današnje vrijeme "sezonsko" ima manje jasne granice, s obzirom na to da je nečemu uvijek negdje sezona, ako ne drugdje – a onda u stakleniku. Ali još uvijek postoje delicije iz prirode u kojima možete uživati samo kratko, a šparoge su među prvima na listi najtraženijih u proljeće. U ovome receptu divlje šparoge možete zamijeniti pitomima, ali mi bismo se uvijek radije – ako možemo birati - odlučili za njihovo gorko-zeleno savršenstvo.
Ovaj recept je i više nego jednostavan, a tjestenina sa šparogama i hrskavim mrvicama pršuta bit će gotova za jedva 15 minuta. Možete je poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo, a količine sastojaka iz recepta dovoljne su za četiri porcije predjela ili dvije dobre porcije ručka ili večere.
Tajne nema nikakve, a nema ni kompliciranja. Jednostavno – fini sastojci: maslac aromatiziran češnjakom, šparoge, parmezan i zabavno iznenađenje u obliku hrskavih komadića pršuta. Teško je odoljeti, a srećom – i ne morate!
Sastojci za tjesteninu sa šparogama i hrskavim mrvicama pršuta:
- 4 kriške pršuta
- 75 g maslaca
- 1 češanj češnjaka, protisnut
- 250 g šparoga
- 300-350 g tjestenine po izboru
- 25 g parmezana, sitno naribanog
Priprema tjestenine sa šparogama i hrskavim mrvicama pršuta:
- Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu s neprianjajućom podlogom i pržite pršut uz stalno okretanje dok ne postane lijepo hrskav. Ohladite pa izmrvite na komadiće.
- U tavi zagrijte maslac, dodajte češnjak i lagano pržite nekoliko minuta. Maknite s vatre.
- U loncu s kipućom slanom vodom blanširajte šparoge 2-3 minute ili dok ne omekšaju, a zatim ih izvadite i posušite na pari ili kuhinjskim ručnikom.
- U istu kipuću vodu od šparoga stavite tjesteninu ili njoke i kuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite.
- Ponovno zagrijte na vatri tavu s maslacem i češnjakom, dodajte šparoge i tjesteninu, zagrijte i pomiješajte.
- Poslužite posipano parmezanom i komadićima hrskavog pršuta.
Fantastično skupljaju umake: 5 oblika tjestenine koje se uvijek isplati imati pri ruci +3