Tjestenina s tikvicama i kozicama jednostavno je jelo koje će vas oduševiti svojim okusom, a napravit ćete ga za samo pola sata. Zato je idealno za vruće ljetne dane kada ne želimo provoditi puno vremena u kuhinji, ali želimo - mirisati more.
Sezonske tikvice, nježne kozice i tek toliko inćuna da pojačaju morsku aromu glavni su sastojci ovog finog ljetnog jela, a za pravi mediteranski štih tu je i malo bosiljka, maslinovog ulja i kap limuna. Uživajte i dobar tek!
Tjestenina s tikvicama i kozicama - sastojci:
- 400 g tjestenine, linguina ili špageta
- 2 srednje tikvice, naribane
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 4 fileta inćuna
- 300 g očišćenih kozica
- šaka svježih listova bosiljka
- ½ limuna, samo sok, za posluživanje
Tjestenina s tikvicama i kozicama - priprema:
- U velikom loncu zakuhajte slanu vodu i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju ili dok ne bude al dente.
- Naribane tikvice posolite i ostavite malo da odstoje pa iscijedite tekućinu i prosušite ih papirnatim ručnikom.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na laganoj do srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i filete inćuna i lagano pržite otprilike minutu. Dodajte tikvice i pržite 2-3 minute.
- Umiješajte kozice i nastavite kuhati još 2 minute, dok kozice ne skuhaju.
- Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Umiješajte tjesteninu u tikvice i kozice. Dodajte bosiljak i kuhajte još minutu te po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Poslužite i pokapajte s malo limunovog soka.
A što s košticom? Stručnjak za bonton otkriva kako pristojno jesti u restoranu ili u gostima