Ovaj tjedan kuhamo brzinska jela puna okusa za koje nam ne treba mnogo vremena za pripremu, ali ni za čišćenje.
#MeatlessMonday ili ponedjeljak bez mesa otvaramo finim popečcima od tikvica i brašna od slanutka koji obiluju bjelančevinama biljnog porijekla.
Nastavljamo s finim varivom s povrćem i piletinom, ali i brzinskim stir fryjem u kojem glavnu ulogu ima otkošteni pileći zabatak.
Ljubitelj ste carbonare? Donosimo vam recept za proljetnu kremastu tjesteninu s graškom i špekom, ali i brzinski kus-kus salatu s tunom. Nismo zaboravili niti na ljubitelje slatkog – u subotu pripremamo brzi kolač od jogurta i višanja.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna.
Ponedjeljak, 31.1. – Popčeci od tikvica
Popečci od tikvica mogu biti sjajan obrok ili prilog jelu. Obično se pripremaju od naribanih tikvica, brašna, jaja i začina. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla poput jaja, i dalje možete napraviti ove hrskave pogačice.
Jaja zamijenite kremastom pastom od sezama, takozvanim tahinijem, a umjesto običnog bijelog brašna upotrijebite ono od slanutka i tako povećajte udio bjelančevina u jelu. Imamo recept!
Utorak, 1.4. – Varivo od povrća i piletine
Variva su sjajna ideja kada želite pojesti nešto fino, a ne želite provesti puno vremena u kuhinji. Isprobajte i ovo jednostavno varivo s krumpirom, mrkvom, brokulom, graškom, kukuruzom i piletinom - bit će gotovo za samo 40 minuta, a dat će vam snagu za cijeli dan.
Srijeda, 2.4. – Kremasta tjestenina s graškom i špekom
Pasta alla carbonara je prepoznatljivo i kremasto talijansko jelo koje se jede diljem svijeta, a iznimno je popularno i u Hrvatskoj. Po uzoru na slavnu carbonaru nastalo je i ovo jelo od tjestenine, špeka, sira i graška koje oduševljava na prvi griz.
Četvrtak, 3.4. – Zapečeni krumpir s jajima
Za ovo jelo vjerojatno već imate sve sastojke kod kuće. Riječ je o zapečenom krumpiru s jajima i nešto luka koje je vrlo zasitno i fino. Složenac od krumpira i jaja pripremit ćete za 10-ak minuta, a peći će se pola sata.
Petak, 4.4. – Kus-kus salata s tunom
Da biste skuhali kus-kus ne morate paliti štednjak – dovoljno je vodu zagrijati u kuhalu za vodu i preliti je preko sitnih zrnaca pšenične krupice te pustiti da se namače oko pet minuta. Ako nemate kuhalo, vodu možete zagrijati i u mikrovalnoj pećnici.
Dok se kus-kus namače nasjeckajte povrće, pomiješajte ga s tunom iz konzerve i sve dobro začinite, a potom uživajte u laganom, brzom i ukusnom ručkom.
Subota, 5.4. – Brzi kolač s jogurtom i višnjama
Donosimo vam recept za najbrži kolač koji možete napraviti s jogurtom i kompotom od višnja. Za pripremu vam ne treba ni mikser – sve smutite u jednoj zdjeli, prelijte u lim za pečenje i pustite da pećnica odradi sav posao. A onda narežite kolač i uživajte.
Nedjelja, 6.4. – Stir fry s piletinom
Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. Kada se sljubi s dobrom marinadom i/ili umakom pretvara se u kulinarski spektakl.
Narežite otkošteni pileći zabatak na manje kocke te kratko prepržite u woku s ukusnom marinadom na bazi umaka od soje, tostiranog sezamovog ulja, mesnog temeljca i začina.
Ovaj azijski stir fry sjajno će zaokružiti brokula, a sve zajedno poslužite uz kuhanu rižu ili rezance i nešto sezamovih sjemenki.
7 siromaških jela za svaki dan ovoga tjedna koje možete pripremiti za oko 5 eura