Kad vam ponestane ideja (i čokolade skrivene po ladicama), a tijelo i um traže nešto brzo i slatko iz kućne radinosti, odgovor je najbrži kolač koji možete napraviti s jogurtom i višnjama. Za ovaj vam kolač ne treba čak ni mikser, sve možete smutiti u jednoj zdjeli pomoću pjenjače. Ma ne treba vam ni pjenjača, poslužit će snažna ruka i vilica. Priznajte, već dugo gledate onu teglicu kompota od višanja i ne znate što biste s njom? Mi znamo!
U slučaju da se ipak nađe neka čokolada, možete se odlučiti i za čokoladnu verziju kolača s višnjama, prava je senzacija koju mogu pripremiti i totalni amateri!
Ako nemate jogurta, nije kraj svijeta jer mi imamo i recepturu jednostavnog, poznatog francuskog deserta s višnjama, upalite pećnicu!
Sastojci:
280 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g jogurta
100 ml ulja
1 teglica od 680 g ocijeđenih višanja
Priprema:
1. Ocijedite višnje od tekućine.
2. U zdjeli pjenjačom ili vilicom izmutite jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte jogurt i ulje pa sve dobro izmiješajte.
3. U drugoj zdjeli izmiješajte brašno s praškom za pecivo pa malo-pomalo dodajte smjesi od jaja.
4. Lagano namastite i pobrašnite pleh za pečenje (otprilike 30 x 20 cm), izlijte pripremljenu smjesu pa po površini rasporedite višnje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.
5. Izvadite kolač iz pećnice, ohladite pa pospite šećerom u prahu, izrežite na kocke i poslužite.