Siromaška kuhinja je internacionalni koncept koji se može naći u brojnim gastronomijama svijeta, a podrazumijeva pripremanje jela sa skromnim sastojcima i cjenovno prihvatljivim namirnicama iz smočnice.
Baš takva jela tema su ovoga tjedna. Pokušat ćemo napraviti svaki dan po jedan recept za doručak, ručak, večeru ili desert za koje je potrebno oko pet eura ili čak manje od toga.
Za #MeatlessMonday ili ponedjeljak bez mesa odlučili smo pripremiti cocu ili katalonsku verziju pizze s lukom i paprikom. Ovoga tjedna uživat ćemo i u mujadari ili ukusnom jelu od riže, leće i karameliziranog luka te shakshuki – slasnim pečenim jajima u umaku od rajčice.
Za ljubitelje slatkog tu je fina pita od mlijeka, a obožavatelji gulaša moraju isprobati i siromašku verziju toga jela od krumpira (i kobasica).
Nastavite čitati tekst i pronađite po jedan recept za svaki dan ovoga tjedna.
Ponedjeljak, 24. 3. – Coca
Coca je katalonska verzija pizze – riječ je o tankom tijestu koje se nadjeva jednostavnim sastojcima poput luka i paprike, a koje vrlo lako možete pripremiti i kod kuće prema ovome receptu.
Utorak, 25. 3. – Varivo od mahuna
Varivo od mahuna je klasičan izbor u brojnim hrvatskim kućanstvima, a koje pripremamo i ljeti i zimi sa svježim ili zamrznutim mahunama. U varivo dodajte i malo špeka i krumpira te ćete dobiti vrlo zasitno jelo u kojem će uživati sve generacije.
Srijeda, 26. 3. – Tjestenina s kiselim kupusom
Tjestenina i kupus odličan su gastronomski par. Sa svježim kupusom i tjesteninom radi se jelo krpice sa zeljem, koje je popularno u hrvatskoj kuhinji. Tjesteninu možete sljubiti i s fermentiranim, odnosno kiselim kupusom te dobiti ukusno i zasitno jelo za koje vam ne trebaju nikakvi skupi sastojci. Sve potrebne namirnice vjerojatno već imate kod kuće.
Četvrtak, 27. 3. – Shakshuka
U Africi i na Bliskom istoku shakshuka je vrlo popularan doručak. Riječ je o jajima poširanim u umaku od rajčice koja se najčešće serviraju s kruhom. Taj cjenovno prihvatljiv obrok možete napraviti i za brzi ručak ili večeru.
Petak, 28. 3. – Mujadara
Mujadara je tradicionalno bliskoistočno jelo od leće, riže i karameliziranog luka koje se poslužuje s običnim jogurtom ili uz svježu salatu. U Libanonu, Jordanu i Siriji smatra se siromaškom hranom koja se može napraviti s osnovnim sastojcima iz smočnice.
Subota, 29. 3. – Pita od mlijeka
Melktert ili mliječni tart južnoafrički je specijalitet koji je osvojio cijeli svijet. Glavni sastojak je mlijeko, zbog kojeg je nadjev pjenast poput najfinijih kremšnita.
Kora koja se koristi može biti od prhkog ili lisnatog tijesta, ali to se može i izostaviti. Odlučite li se na verziju bez tijesta, smjesu ulijte u maslacem velikodušno namašćen kalup koji pospete krušnim mrvicama. Imamo recept!
Nedjelja, 30. 3. – Austrijski gulaš od krumpira
Fini gulaš bogatog okusa i brašnasto-kremaste teksture sjajno će prijati u hladniji dan. Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje nekad su spremali samo najsiromašniji jer – ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti. Evo i kako se sprema.
Lagano, fino i gotovo za 15-ak minuta: 7 super jela za svaki dan ovoga tjedna