U Africi i na Bliskom istoku shakshuka je omiljeni doručak. Riječ o poširanim jajima u umaku od rajčice kojima možete dodati i slaninu, kobasice ili domaću šunku.

Sastojci za shakshuku:

  • 3 jaja
  • 300 g šalše ili pelata
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 100 g slanine 
  • kurkuma
  • mljevena crvena paprika
  • majčina dušica
  • peršin
  • sol i papar

Priprema shakshuke:

  1. Nasjeckajte luk, češnjak i papriku.
  2. Slaninu narežite na ploške.
  3. U dubokoj tavi na maslinovu ulju popržite slaninu, dodajte luk i pržite oko pet minuta.
  4. Umiješajte papriku i pržite dok malo ne omekša pa dodajte usitnjeni češnjak.
  5. Ubacite rajčicu, sol, papar i začine. Poklopljeno pirjajte oko 10 minuta pa u umak izlijte jaja.
  6. Kuhajte poklopljeno još desetak minuta, dok se jaja ne stisnu. Pri kraju kuhanja možete dodati i malo sira. Pospite majčinom dušicom i peršinom pa poslužite s tostiranim kruhom. Dobar tek!
U trendu Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor Kviz općeg znanja - 6 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koje baš ništa ne može iznenaditi

A što s košticom? Stručnjak za bonton otkriva kako pristojno jesti u restoranu ili u gostima Bonton - 1 Bonton - 3 Bonton - 2 +3 Restoran