Normandija je regija na sjeverozapadu Francuske poznata po mliječnim proizvodima: sirevima, maslacu, vrhnju i jogurtu… i jabukama od kojih se radi vino – Cidre i rakija Calvados. I, naravno, puno pita i kolača. Tarte normande, normandijska pita, ime je dobila upravo po dva tipična normandijska sastojka, jabuka i vrhnja.


Tart Normande jednostavan je recept čija je tajna u tome što su tijesto i nadjev savršeno stopljeni. To ćete jednostavno dobiti tako da tijesto ne pečete prije, već ga nadijevate sirovog i sve zajedno pečete. Koristite jabuke Granny Smith ili neke slične kiselkaste sorte. U ovu pitu s jabukama ne ide cimet, taj začin kod Francuza ne dolazi uvijek s jabukama kao kod nas, ali ako automatski stavite prstohvat, bez brige, nećete pokvariti stvar.

Ako ne možete naći Calvados, poslužit će druga rakija od jabuka ili bilo koja rakija, konjak ili tamni rum. A ako želite sasvim izostaviti alkohol, udvostručite ekstrakt vanilije.

Sastojci za normandijsku pitu:

Tijesto:

  • 85 g maslaca, omekšalog
  • 50 g šećera
  • 1 veliki žumanjak
  • 140 g brašna
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 4 jabuke srednje veličine
  • 2 velika jaja
  • 100 g šećera
  • 3/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 2 i 1/2 žlice Calvadosa
  • 2 žlice šećera ili šećera u prahu za posipanje

Priprema normandijske pite:

  1. Napravite tijesto. Miksajte maslac i šećer dok se ne sjedine. Dodajte žumanjak i lagano ga umiksajte. Umiješajte brašno i sol isto malom brzinom, dok se tijesto ne sjedini. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Radije dovršite tijesto miješajući ga ručno, nego da ga previše izradite.
  2. Stavite tijesto u kalup (promjera 23 cm) i utisnite ga po dnu i uz stijenke kalupa.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 ֯C. Jabuke ogulite i izvadite košticu te ih narežite na osmine. Složite kriške u koncentrične krugove na sirovo tijesto.
  4. Pjenasto umutite jaja i šećer, ekstrakt vanilije i sol. Dodajte vrhnje i Calvados i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
  5. Nadjev prelijte preko jabuka. Pospite s 2 žlice šećera i pecite tart dok ne porumeni na vrhu, oko 45 do 50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
  6. Tart poslužite topao ili na sobnoj temperaturi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju