Svinjski kotleti na roštilju ili iz grill tave i nisu neuobičajeni, ali najčešće ih srećemo u istoj izvedbi ili tek manjoj varijaciji iste te izvedbe. Najčešće ih poslužujemo s krumpirom, pa koliko god ukusni bili, brzo ih se i zasitimo.
Zato smo pronašli recept koji nimalo ne produljuje vrijeme pripreme – za pola sata imat ćete čitav obrok na stolu, ali će zato probuditi sve vaše okusne pupoljke. Jednostavna glazura s medom dat će mesu puno okusa, ali i sačuvati njegovu sočnost, a nekuhana šalša od manga bit će maštovita i vrlo ukusna zamjena za krumpir.
Za bezglutensku verziju glazure, samo zamijenite umak od soje tamarijem (ili koristite sojin umak bez glutena), a ako vam nedostaje ljutine, običnu mljevenu papriku zamijenite ljutom ili u ovaj recept dodajte i kajenskog papra.
Sastojci za svinjske kotlete glazirane medom sa šalšom od manga:
- ulje, za premazivanje rešetke ili grill tave
- 1/2 šalice kečapa
- 1/3 šalice meda
- 1 žlica umaka od soje
- 1 čajna žličica dijon-senfa
- 1 čajna žličica sitno naribanog oguljeni đumbira
- 1 čajna žličica slatke paprike
- 4 svinjska kotleta s kostima
- sol
- papar
- 2 manga, oguljena, izvađenih sjemenki i izrezana na kockice
- 1 jalapeño papričica, sitno nasjeckana
- 1 mali crveni luk, nasjeckan na sitno
- šaka nasjeckanog svježeg lišća korijandera
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg sok od limete
Priprema svinjskih kotleta glaziranih medom sa šalšom od manga:
- Pripremite srednje jaku vatru u roštilju ili zagrijte grill tavu na srednje jakoj vatri na štednjaku, nauljite rešetku ili tavu i zagrijavajte 5 minuta.
- U zdjelici umutite kečap, med, sojin umak, senf, đumbir i mljevenu papriku. Ostavite malo glazure za posluživanje.
- Svinjeke kotlete ravnomjerno posolite i popaprite i pecite dok se donja strana ne zapeče, oko 3 minute. Okrenite i lagano premažite glazurom pa pecite još 3 minute. Opet okrenite i glazirajte i s druge strane. Pecite još otprilike 2 minute sa svake strane. Pustite da meso odstoji oko 5 minuta prije posluživanja.
- U međuvremenu pomiješajte mango, jalapeño, luk, korijander, maslinovo ulje, sok od limete i 1/2 čajne žličice soli.
- Kotlete prelijte ostatkom glazure i poslužite sa šalšom od manga.