Svinjski kotleti na roštilju ili iz grill tave i nisu neuobičajeni, ali najčešće ih srećemo u istoj izvedbi ili tek manjoj varijaciji iste te izvedbe. Najčešće ih poslužujemo s krumpirom, pa koliko god ukusni bili, brzo ih se i zasitimo.

Zato smo pronašli recept koji nimalo ne produljuje vrijeme pripreme – za pola sata imat ćete čitav obrok na stolu, ali će zato probuditi sve vaše okusne pupoljke. Jednostavna glazura s medom dat će mesu puno okusa, ali i sačuvati njegovu sočnost, a nekuhana šalša od manga bit će maštovita i vrlo ukusna zamjena za krumpir.

Za bezglutensku verziju glazure, samo zamijenite umak od soje tamarijem (ili koristite sojin umak bez glutena), a ako vam nedostaje ljutine, običnu mljevenu papriku zamijenite ljutom ili u ovaj recept dodajte i kajenskog papra.

Sastojci za svinjske kotlete glazirane medom sa šalšom od manga:

  • ulje, za premazivanje rešetke ili grill tave
  • 1/2 šalice kečapa
  • 1/3 šalice meda
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 čajna žličica dijon-senfa
  • 1 čajna žličica sitno naribanog oguljeni đumbira
  • 1 čajna žličica slatke paprike
  • 4 svinjska kotleta s kostima
  • sol
  • papar
  • 2 manga, oguljena, izvađenih sjemenki i izrezana na kockice
  • 1 jalapeño papričica, sitno nasjeckana
  • 1 mali crveni luk, nasjeckan na sitno
  • šaka nasjeckanog svježeg lišća korijandera
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg sok od limete

Priprema svinjskih kotleta glaziranih medom sa šalšom od manga:

  1. Pripremite srednje jaku vatru u roštilju ili zagrijte grill tavu na srednje jakoj vatri na štednjaku, nauljite rešetku ili tavu i zagrijavajte 5 minuta.
  2. U zdjelici umutite kečap, med, sojin umak, senf, đumbir i mljevenu papriku. Ostavite malo glazure za posluživanje.
  3. Svinjeke kotlete ravnomjerno posolite i popaprite i pecite dok se donja strana ne zapeče, oko 3 minute. Okrenite i lagano premažite glazurom pa pecite još 3 minute. Opet okrenite i glazirajte i s druge strane. Pecite još otprilike 2 minute sa svake strane. Pustite da meso odstoji oko 5 minuta prije posluživanja.
  4. U međuvremenu pomiješajte mango, jalapeño, luk, korijander, maslinovo ulje, sok od limete i 1/2 čajne žličice soli.
  5. Kotlete prelijte ostatkom glazure i poslužite sa šalšom od manga.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju