Za nekoliko dana počinje najveće događanje u hrvatskome "selu štrudli", Jaškovu kod Ozlja. Uz široku ponudu i štrudle punjene svime zamislivim i nezamislivim, Jaškovo se može pohvaliti i najdužom štrudlom na svijetu koja je upisana i u Guinnessovu knjigu rekorda i nitko joj se nije ni približio od 2015. kada je napravljena. Bila duga skoro kilometar i pol, točnije 1479,38 metara, a za njezinu je izradu utrošeno više od 850 kilograma brašna i 10 kilograma cimeta.
Iako smo sigurni da štrudle svi obožavaju i da ih ne treba previše predstavljati, malo "nabrijavanja" pred ovaj slatki festival nije na odmet.
Dobili smo recept za festivalski hit, jednu od najtraženijih štrudli od početaka festivala: štrudlu jaškovskog baruna.
Imate taman dovoljno vremena napraviti je sami pa za vikend usporediti s onima koje su radili jaškovski majstori od štrudli.
Vidimo se na Štrudlafestu!
Sastojci za štrudlu jaškovskog baruna:
Tijesto:
- 480 g brašna
- 300 ml ulja
- 20 g soli
- 300 ml vode
Nadjev:
- 1,4 kg jabuka
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g grožđica, 240 g šećera
- 120 g vanilin šećera
- 10 g cimeta
- 100 g krušnih mrvica
Umak:
- 1 puding od vanilije
- mlijeko, prema uputama na pakiranju pudinga
- šećer, prema uputama na pakiranju pudinga
Dekoracija:
- mljeveni orasi
- menta
- rum, po želji
Priprema štrudle jaškovskog baruna:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Potom razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2 do 3 minute kako bi ga tijesto upilo.
- Pripremite nadjev: jabuke ogulite i naribajte te u posudu dodajte šećer, vanilin šećer i cimet pa izmiješajte sve sastojke.
- Prstima razvucite tijesto. Na polovicu razvučenog tijesta stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se iscijedi sok. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipajte orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.
- Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25 do 30 minuta.
- Dok se štrudla peče, pripremite topli puding od vanilije.
- Štrudlu pospite šećerom u prahu, prelijte vanilijom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.
Idemo na Štrudlafest: Štrudle na vodi, biciklu, travi i zabavnim radionicama +3