Za nekoliko dana počinje najveće događanje u hrvatskome "selu štrudli", Jaškovu kod Ozlja. Uz široku ponudu i štrudle punjene svime zamislivim i nezamislivim, Jaškovo se može pohvaliti i najdužom štrudlom na svijetu koja je upisana i u Guinnessovu knjigu rekorda i nitko joj se nije ni približio od 2015. kada je napravljena. Bila duga skoro kilometar i pol, točnije 1479,38 metara, a za njezinu je izradu utrošeno više od 850 kilograma brašna i 10 kilograma cimeta.

Iako smo sigurni da štrudle svi obožavaju i da ih ne treba previše predstavljati, malo "nabrijavanja" pred ovaj slatki festival nije na odmet.

Dobili smo recept za festivalski hit, jednu od najtraženijih štrudli od početaka festivala: štrudlu jaškovskog baruna.

Imate taman dovoljno vremena napraviti je sami pa za vikend usporediti s onima koje su radili jaškovski majstori od štrudli.

Vidimo se na Štrudlafestu!

Sastojci za štrudlu jaškovskog baruna:

Tijesto:

  • 480 g brašna
  • 300 ml ulja
  • 20 g soli
  • 300 ml vode

Nadjev:

  • 1,4 kg jabuka
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g grožđica, 240 g šećera
  • 120 g vanilin šećera
  • 10 g cimeta
  • 100 g krušnih mrvica

Umak:

  • 1 puding od vanilije
  • mlijeko, prema uputama na pakiranju pudinga
  • šećer, prema uputama na pakiranju pudinga

Dekoracija:

  • mljeveni orasi
  • menta
  • rum, po želji

Priprema štrudle jaškovskog baruna:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Potom razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2 do 3 minute kako bi ga tijesto upilo.
  2. Pripremite nadjev: jabuke ogulite i naribajte te u posudu dodajte šećer, vanilin šećer i cimet pa izmiješajte sve sastojke.
  3. Prstima razvucite tijesto. Na polovicu razvučenog tijesta stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se iscijedi sok. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipajte orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.
  4. Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25 do 30 minuta.
  5. Dok se štrudla peče, pripremite topli puding od vanilije.
  6. Štrudlu pospite šećerom u prahu, prelijte vanilijom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.

  Idemo na Štrudlafest: Štrudle na vodi, biciklu, travi i zabavnim radionicama Štrudlafest - 1 Štrudlafest - 2 Štrudlafest - 3 +3 Štrudlafest - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju